Un fost deputat avertizează despre „bomba cu ceas Găgăuzia”, care este „foarte aproape să explodeze”

997
0

Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Alexandru Slusari, avertizează despre „bomba cu ceas Găgăuzia”, care este „foarte aproape să explodeze” și în contextul tensiunilor generate de alegerea noului bașcan în regiune, formulează câteva neclarități în raport cu guvernarea.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Cu Găgăuzia totul este clar. Pofta vine mâncând, pe fundalul propagandei ruse, indiferenței și impotenței autorităților centrale… Oare Comisia Electorală Centrală din start nu a văzut că Regulamentul de finanțare a campaniei electorale, care nu a plafonat donațiile pentru candidați, contravine legislației Republicii Moldova? De ce acest document nu a fost contestat și anulat până la declanșarea campaniei electorale în UTA Găgăuzia?”, se întreabă Slusari referindu-se la inițierea celor 8 procese  contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.

Reamintim că CEC a constatat mai multe donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în mărime de 11 700 lei, stabilit pentru donațiile în numerar. Respectiv, cele mai multe și generoase donații au fost făcute pentru candidata „Șor”, Evghenia Guțul, pentru care 65 de persoane au donat aproape jumătate de milion de lei – mai exact 458 800 de lei.

Totodată, Slusari nu înțelege de ce partidul de la guvernare nu a avut un candidat la acest scrutin.

„Dincolo de faptul că au fost abandonați aproape două mii de alegători, care în alegerile parlamentare au votat pentru vectorul european, a fost ratată ocazia unei monitorizări mai riguroase a procesului electoral în autonomia găgăuză. Drept urmare, pe parcursul campaniei și nici după finalizarea ei, nu a fost depusă nici o plângere privind încălcarea legislației electorale, deși societatea civilă și unii cetățeni cu poziția civică activă au semnalat încă până la primul tur multiple fapte de finanțări nedeclarate și corupere a alegătorilor. Reacția de la Chișinău a fost zero. S-au trezit doar după ce au văzut că o anonimă, exponentă a unei grupări criminale, a câștigat alegerile”, a menționat Slusari, referindu-se la reprezentanta Partidului „Șor”, Evghenia Guțul.

Fostul deputat mai consideră că autoritatea electorală ar fi trebuit să intervină de îndată de a fost semnalată implicarea cetățenilor străini în campania electorală.

„Au fost online și cântăreții ruși, prieteni vechi ai lui Dodon și, mai nou, ai lui Șor. Am văzut și unele persoane oficiale din Federația Rusă, care au încercat să între în țară pentru a participa în acțiunile electorale ale unui candidat. De ce a tăcut CEC și nu i-a scos pe Guțul și Uzun din cursă? Nu ați vrut să tensionați situația ? Și acum vă place starea de lucruri?”, întreabă fostul legislator, Alexandru Slusari.

Precizăm că Evghenia Guțul din partea partidului „Șor”, condus de penalul fugar Ilan Șor, a câștigat detașat, cu peste 52% din sufragii, turul II al alegerilor pentru fotoliul de bașcan al UTA Găgăuzia, care s-a desfășurat duminică, 14 mai.

Situația în regiune s-a tensionat după ce procurorii CNA și PA au descins cu percheziții și au ridicat listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Potrivit procurorilor există bănuiala că în listele electorale respective au fost incluse persoane decedate sau plecate peste hotare, iar altcineva ar fi votat în numele lor.  Bănuiala a survenit în contextul cauzei penale privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE