Reprezentanții PG și PA reacționează la declarațiile șefului CNA pe care le califică „iresponsabile și manipulatorii, și incorecte”

609
0

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) și Procuraturii Anticorupție (PA) au reacționat dur la declarațiile colegului lor de la Centrul Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, pe care acesta le-a făcut în plenul Parlamentului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Le calificăm drept iresponsabile, manipulatorii și incorecte”, au reacționat reprezentanții celor două instituții într-un comunicat de presă comun.

„Afirmațiile directorului CNA, privind anumite „piedici” puse de Procuratură în investigarea cazurilor de corupție mare, nu au un raționament legal, or organul de urmărire penală al CNA este independent, iar conform legii, ofițerul de urmărire penală este îndreptățit, dar și obligat de a dispune începerea urmăririi penale în orice situație în care rezultă o bănuială rezonabilă că a fost săvârșită o infracțiune”, se menționează în comunicat.

Totodată, se menționează că atât Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție și-au manifestat maxima deschidere și colaborare cu CNA la identificarea celor mai bune soluții în investigarea cauzelor penale de rezonanță, iar declarațiile directorului CNA, vin să denigreze nefondat imaginea Procuraturii.

Reprezentanții PG și PA mai consideră că poziția lui Rusu este generată de promovarea de către procurorul general interimar și Procuratura Anticorupție a ideii de creare a unei structuri similare DNA-ului român, fapt ce ar presupune că CNA și Procuratura Anticorupție în actuala componență de astăzi nu ar mai exista.

„Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție susțin că o adevărată luptă cu corupția din Republica Moldova necesită o schimbare fundamentală. A trecut vremea de a arăta cu degetul între instituțiile responsabile de combaterea corupției.  În prezent, activează procurori și ofițeri verticali și corecți, a căror muncă trebuie să fie apreciată și valorificată, fără încercări de a crea animozități între instituții”, se mai menționează în comunicatul celor două instituții.

Precizăm că în cadrul ședinței de vineri, 12 mai, a Parlamentului, directorul CNA, Iulian Rusu, a invocat că relațiile cu PA și PG sunt „neclare” și s-a declarat „nedumerit” în legătură cu acest fapt.

„Daca se găsește un medic prăpădit care ia 500 de lei pentru servicii medicale, da, nu sunt probleme – camere de supraveghere, interceptarea convorbirilor, tot ce este necesar –  asta este modalitatea de utilizare a resurselor noastre limitate? Noi trebuie să ne axăm pe cauzele cele mai de rezonanță, care afectează cel mai mult societatea noastră. Sper foarte mult ca acest mesaj să ajungă la cât mai multe persoane și să avem până atunci timp ca să ne ocupăm de asemenea cazuri”, a declarat Iulian Rusu în plenul Parlamentului.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE