Directorul CNA denunță colaborarea proastă cu procurorii de la PA și PG: „Relațiile sunt neclare și sunt nedumerit”

619
0

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, se plânge pe faptul că, în ultima perioadă, relațiile de colaborare cu Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura Generală (PG) sunt „neclare”, iar acest lucru ar periclita investigarea cauzelor penale de rezonanță. Rusu a făcut aceste declarații, vineri, 12 mai, în plenul Parlamentului în contextul în care a prezentat raportul de activitate al CNA pentru anul trecut.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Printre altele, directorul CNA a fost întrebat de deputați despre situația ce vizează Hotelul Național, care a fost calificată de Rusu drept o „rușine pentru tot sectorul justiției”.

„Avem mai multe probe și suspiciuni încă din 2006, când s-a dispus privatizarea.  Am prezentat toată informația Procuraturii Generale. Propunerea noastră a fost parțial abrogată. Nu consider că această abordare este corectă față de munca ofițerilor CNA. Această cauză, care este o rușine trebuie să fie revizuită și să fie repornită urmărirea penală”, a spus Rusu care a menționat, în context, despre relațiile „neclare” din ultima perioadă ale CNA cu PG și PA.

„Relațiile cu PA și PG sunt neclare ultima vreme, au fost bune o perioadă de timp și sunt nedumerit de ce ele sunt neclare, în special, când vorbim despre cauze de rezonanță – atunci când este vorba despre spălarea a milioane de lei. Daca se găsește un medic prăpădit care ia 500 de lei pentru servicii medicale, da, nu sunt probleme – camere de supraveghere, interceptarea convorbirilor, tot ce este necesar –  asta este modalitatea de utilizare a resurselor noastre limitate? Noi trebuie să ne axăm pe cauzele cele mai de rezonanță, care afectează cel mai mult societatea noastră. Sper foarte mult ca acest mesaj să ajungă la cât mai multe persoane și să avem până atunci timp ca să ne ocupăm de asemenea cazuri”, a declarat Iulian Rusu în plenul Parlamentului.

În context, deputatul Dan Perciun a remarcat că, în această situație, se impune necesitatea audierilor și al altor factori de răspundere.

„Cred că în urma acestor informații, o să trebuiască să obținem clarificări și de la șefa Procuraturii Anticorupție, privind detaliile descrise în legătură cu Hotelul Național, măsurile întreprinse de șefa PA în raport cu acei procurori care blochează urmărirea penală, dar și pentru ca să mențină buna colaborare între instituții”, a remarcat deputatul PAS, Dan Perciun.

Șeful CNA a mai vorbit despre resursele limitate cu care este obligat să activeze CNA, inclusiv resursele umane, totuși, Rusu consideră că tinerii specialiști fără experiență mai pot fi o speranță pentru sistem.

„Cred că CNA poate oferi mult mai mult societății, atunci când vom atrage mai mulți angajați dedicați, deși 80% din cadrele cu experiență pică controlul special, 80% dintre candidații fără experiență sau cu experiență puțină, de până la 1,5 ani, trec acest control special. Țara asta mai are o șansă. Eu zic să le oferim tinerilor șansa să vină la noi”, a menționat Rusu.

„Eu subscriu la ideea dumneavoastră. Mai bine fără experiență și să-i formați decât de ăștia cu experiență și care lucrează în altă parte”, a remarcat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Pe parcursul anului trecut, ofițerii CNA au inițiat 487 de cauze penale, 306 au fost finalizate, iar 181 dintre acestea au fost transmise în judecată. În vizorul ofițerilor CNA au ajuns 20 de deputați, 8 judecători, 10 procurori cercetați pentru îmbogățire ilicită.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE