Gâlca, bănuit de procurori că a „furat” un aspirator, saltele și veselă de la refugiați. Ceban: „Nu cred…”

681
0

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au găsit acasă la șeful Direcției municipale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, mai multe obiecte suspecte. Funcționarul, bănuit de abuz de serviciu și delapidarea fondurilor externe destinate refugiaților, a fost reținut pentru 72 de ore. Perchezițiile continuă și astăzi în mai multe regiuni din țară.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Precizăm că Boris Gîlca este una dintre cele două persoane reținute joi, 4 mai în urma perchezițiilor. În cadrul unei conferințe de presă, directorul CNA, Iulian Rusu, a specificat că ofițerii au găsit la domiciliul domnului Gîlca un aspirator de marcă, două cuptoare cu microunde, două calorifere electrice, patru saci de dormit, opt cutii cu veselă și mai multe seturi cu produse alimentare de diferită origine.

După gratii a fost plasat și directorul depozitului de ajutoare umanitare vizat. În schema de deturnare a fondurilor figurează, în prezent, 11 persoane. Procurorii nu exclud că lista celor implicați ar putea crește pe parcurs.

„Au fost provocate daune considerabile. Mărimea prejudiciului urmează să fie stabilită pe măsură ce va fi făcută inventarierea bunurilor. Este un volum foarte mare de lucru… Există zeci de mii de cereri semnate de refugiați. Acestea trebuie să fie examinate, inclusiv în ceea ce privește autenticitatea lor”, a explicat directorul CNA, Iulian Rusu.

Pe parcursul zilei de joi au fost efectuate 24 de percheziții la domiciliile figuranților în dosar și rudelor acestora. Operațiunea continuă și astăzi. Potrivit procurorilor, dosarul a fost inițiat în luna februarie curent, în baza informațiilor operative precum că ajutoarele umanitare destinate refugiaților ucraineni ajung în altă parte și că mai multe persoane cu funcții de răspundere, în baza informațiilor eronate incluse în sistem și a semnăturilor false, sustrag obiecte de uz casnic și produse alimentare.

„Nu cred…”, comentează primarul general al capitalei, Ion Ceban. „La centrul de la Râșcani, acolo unde este și depozitul, avem camere video, o bază de date electronică, sunt înregistrate toate intrările și ieșirile. Vreau ca acest lucru să fie probat în instanță, nu la televizor”, a comentat primarul Ceban, accentuând, totuși, că nu crede în vinovăția șefului de la sănătate, Boris Gîlca, care mai degrabă, ar fi supus unor presiuni pentru opinia sa diferită de cea a guvernării.

„Eu nu cred că Boris Gîlca putea face ceea ce i se încriminează… Dar lui de foarte multe ori i s-a spus închide gura că o să te închidem noi pe tine”, a spus Ceban.

Totodată, el a menționat că în cazul în care se va demonstra în instanță vinovăția persoanelor vizate, acestea vor fi destituite din funcție.

„Noi nu-i vom muta dintr-o funcție în alta… ”, a specificat Ceban.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE