Audio// Cum lucrează activiștii „Șor”? Ridică câte 15 mii de lei pentru votul a 30 de alegători. Oamenii legii au descins cu percheziții

415
0

Activiștii Partidului „Șor” din UTA Găgăuzia, unde sunt organizate alegeri pentru bașcanul regiunii, ar fi remunerați cu 15 mii de lei dacă reușesc să convingă 30 de alegători să voteze pentru candidatul formațiunii – Evghenia Guțul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Procurorii, care au inițiat o cauză penală pentru coruperea alegătorilor de către reprezentanții unei formațiuni politice în vederea determinării acestora de a vota un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia, au descins cu percheziții la domiciliile mai multor activiști „Șor”.

Oamenii legii susțin că, din martie și până în prezent, „concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună știință mijloace financiare din partea grupului criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii”.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că reprezentanții staff-ului electoral al candidatei partidului „Șor” ar fi comis încălcări ale legislației electorale precum – transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace bănești despre care se presupune că au fost primite de la grupul criminal organizat și nu au fost declarate la CEC.

Percheziții au fost desfășurate la domicilii, în mașinile și oficiile reprezentanților formațiunii din Comrat și Vulcănești. Este vorba despre zece persoane.  Oamenii legii au ridicat liste și înscrisuri cu informații despre persoane și mijloacele financiare achitate, numerar, telefoane mobile și alți purtători de informații. Totodată, nicio persoană nu a fost reținută.

Amintim că, pe 30 aprilie, în Găgăuzia s-a desfășurat I tur al alegerilor pentru bașcanul regiunii. În urma scrutinului, pentru turul II, care se va desfășura pe 14 mai, s-au calificat candidatul din partea PSRM, Grigori Uzun, și candidatul din partea Partidului „Șor”, Evghenia Guțul. Precizăm că la alegerile pentru bașcanul Găgăuziei au participat opt candidați.

Mai precizăm că liderul formațiunii, care se poziționează în topul preferințelor alegătorilor din UTA Găgăuzia, Ilan Șor, a fost condamnat recent la 15 ani de pușcărie,  fiind recunoscut culpabil în dosarul „Frauda bancară”. El se ascunde, în continuare, în Israel, unde a reușit să fugă încă în 2019, după ce fusese condamnat  la 7,5 de ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și de unde gestionează toată activitatea formațiunii sale din R. Moldova.

Și deputata fără imunitate a fracțiunii Partidului „Șor”, Marina Tauber, a revenit recent în arest la domiciliu. Aceasta este cercetată penal pentru falsificarea raportului de gestiune financiară a formațiunii pe care o reprezintă, iar cauza a fost conexată la un alt dosar penal ce vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”. Tauber a fost reținută pe 1 mai chiar pe Aeroportul Internațional Chișinău, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinația Israel. Deși aceasta spunea că și-a cumpărat biletul cu mult înainte de ziua zborului, procurorii au spus că biletul a fost procurat cu doar o zi înainte de reținere, imediat după ce au fost informați avocații săi despre intenția procurorilor.

AUDIO: https://www.facebook.com/politiarepubliciimoldova/videos/1397624647686314

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE