Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente și Furaje (RASFF) a fost recepționată notificarea despre prezența reziduului de pesticid Chlorpirifos în porumb, destinat pentru producerea floricelelor din porumb, care reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor, precum și alte neconformități: neasigurarea trasabilității și prelungirea termenului de valabilitate la reambalarea produsului.
Conform documentelor de trasabilitate, produsul respectiv a fost importat în Republica Moldova de către agentul economic SRL ”SADRO-URSU”, mun. Chișinău, str. Uzinelor 188. Aceste boabe de porumb au fost preambalate în ambalaje cu cantități de 100g, 200g, 300g, 450g.
Astfel producătorul produselor menționate: SRL ”SADRO-URSU”, recheamă de la distribuitori toate loturile boabe de porumb fabricate și expuse spre comercializare.
Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le admită în alimentație și sunt în drept să le returneze unităților de comerț de unde au fost procurate.
În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor pentru sănătatea umană prezentate de un produs alimentar neconform.
Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.
În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție la numărul de telefon:
0(22) 29 26 16;
Linia Verde: 0 800 800 33;
Viber: 067675544;
Acțiunea este în desfășurare…
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE