Numărul diplomaților Federației Ruse acreditați în Republica Moldova trebuie să fie redus considerabil. Propunerea a fost făcută, în cadrul ședinței Parlamentului de joi, 27 aprilie, de către deputatul PAS, Andrian Cheptonar, care a cerut Ministerului de Externe și Integrării Europene să întreprindă măsuri în acest sens.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDeputatul s-a arătat deranjat de faptul că în R. Moldova sunt acreditați zeci de diplomați ruși, pe când Moscova a acreditat doar câteva unități.
„Republica Moldova are acreditați în Rusia șase diplomați, pe când Federația Rusă are aproape 40 de diplomați acreditați în Republica Moldova. Pe lângă acești patruzeci, sunt aproape toți atâția colaboratori tehnici și toți sunt împreună cu soți și soții. Totodată, foarte adesea, personajele respective sunt de facto colaboratori ai serviciilor secrete ale Federației Ruse”, a menționat legislatorul, care a menționat că în țara noastră trebuie să rămână exact atâția diplomați ruși câți diplomați moldoveni sunt la Moscova, adică cel mult șase.
În această ordine de idei, deputatul a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să intervină cu măsurile de rigoare.
„Eu vreau să solicit Ministerului de Externe să inițieze discuții și să ia în considerare posibilitatea ca Republica Moldova să solicite Federației Ruse paritate în ceea ce privește numărul de diplomați. Republica Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă, este exact numărul pe care ar trebui să-l aibă și Federația Rusă la Chișinău. Solicit MAEIE să inițieze aceste discuții în spațiul public și să ia deciziile care se impun”, a menționat Cheptonar.
Propunerea deputatului PAS l-a deranjat pe socialistul Vlad Bătrîncea, care a invocat nerespectarea Regulamentului Parlamentului.
„Pentru deputații care deja de doi ani se află în Parlamentul Republicii Moldova, vă rog să puneți mâna pe cartea care se numește Regulamentul Parlamentului și să respectați acest Regulament care este Lege în R. Moldova, să respectați Legea. Declarațiile politice se fac la sfârșitul ședinței și ceea ce a avut loc până acuma a fost o ilegalitate și o încălcare a Regulamentului”, a declarat Bătrîncea.
Solicitarea deputatului Andrian Cheptonar vizează scandalul de săptămâna trecută, când un diplomat rus a fost somat să plece din R. Moldova după ce a manifestat un „comportament necorespunzător” la Aeroportul Internațional Chișinău în contextul în care președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.
În răspuns, ambasadorul țării noastre la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse. Diplomatului i s-a înaintat „o notă de protest” în legătură cu „acțiunile neprietenești ale Chișinăului față de Rusia” și i s-a comunicat despre deciziile autorităților ruse de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, precum și de a aplica interdicția de intrare în Federația Rusă pentru unii oficiali ai Republicii Moldova – ministra de Interne, Ana Revenco, deputații PAS – Lilian Carp, Olesea Stamate și Oazu Nantoi.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE