Nici Carp, nici Revenco nu intenționau să meargă în Rusia, iar pentru Nantoi includerea pe „lista neagră” nu este o noutate 

545
0

Oficialii vizați de decizia autorităților de la Kremlin de a le interzice accesul pe teritoriul  Federației Ruse spun că nici nu intenționau să facă vreo vizită în această țară. Atât Deputatul PAS, Lilian Carp, care este și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, cât și ministra de Interne, Ana Revenco, ambii vizați de interdicție, au declarat că nu planificau nicio vizită în Rusia.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„De 31 de ani, Rusia agresează constant Republica Moldova. Ne șantajează  continuu, ne abuzează cetățenii și îi manipulează. Ne distruge economia și ne sărăcește țara. Acestea sunt măsurile diplomatice care au ajuns să fie aproape normalitate în acest front al războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva țării noastre. Ca să dea greutate deciziilor lor, trec în liste de persoane non-grata oficiali ai statelor care se opun presiunilor și șantajului. Eu nu intenționam și nu intenționez să merg în Federația Rusă”, a comentat ministra Afacerilor Interne a Republicii Moldova, Ana Revenco.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a calificat decizia autorităților moscovite drept o „reacție frustrată” și a menționat că nu planifică nicio călătorie în Federația Rusă „atât timp cât regimul criminal al lui Putin” este la putere.

„Eu nu am de gând să merg în Federația Rusă atât timp cât în Federația Rusă este regimul criminal a lui Putin care a atacat Ucraina și care a adus Ucrainei pierderea a zeci de mii de vieți omenești, economie distrusă, o țară distrusă căreia îi vor trebui mulți ani să-și revină… Am condamnat și voi condamna în continuare acțiunile de terorism ale Federației Ruse  pe teritoriul Ucrainei…  Un stat agresor, un stat care promovează separatismul trebuie să înțeleagă că nimeni nu va merge acolo… Federația Rusă trebuie să înțeleagă că politica în secolul  XXI nu se duce cu arma”, a comentat deputatul PAS, Lilian Carp.

La rândul său, deputatul PAS, Oazu Nantoi, vizat și el, a comentat pentru redacția Newsmaker că situația nu este una nouă pentru el.

„În 2019, când am participat la actul de fățărnicie politică și am plecat la Moscova împreună cu delegația din care făcea parte Zinaida Grecianîi, Ion Ceban și Alexandr Slusari, delegația oficială a fost nevoită să aștepte o oră și jumătate pentru că s-a constatat că sunt pe lista neagră a Federației Ruse…. În martie 2010, m-am ciocnit cu aceeași situație când am încercat să intru la volan din Ucraina în Transnistria. Prin urmare, nimic nou: este un micro-indice al degradării continue al regimului Putin”, a comentat Oazu Nantoi.

Deputata Olesea Stamate, care este și președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, vizată și ea de decizia autorităților de la Moscova, nu a comentat deocamdată situația.

Precizăm că, în dimineața zilei de marți, 25 aprilie, ambasadorul țării noastre la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul de Externe al Federației Ruse. Diplomatului i s-a înaintat „o notă de protest” în legătură cu „acțiunile neprietenești ale Chișinăului față de Rusia”. Ambasadorul R. Moldova la Kremlin a fost informat despre faptul că un angajat al misiunii noastre diplomatice la Moscova a fost declarat „persona non grata”, iar alți patru oficiali moldoveni au interdicția de a intre pe teritoriul Federației Ruse.

Moscova motivează că această măsură de răspuns vine în urma deciziei autorităților moldovenești din 19 aprilie, când un diplomat rus a fost somat să plece din R. Moldova după ce a manifestat un „comportament necorespunzător” la Aeroportul Internațional Chișinău în contextul în care președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE