Scântei la ședința Guvernului. „Sistemul de valori” al bașcanului Găgăuziei, pus la îndoială de premierul Recean: „Nu vom accepta!”

1106
0

Au sărit scântei în debutul ședinței de miercuri, 19 aprilie, la Guvern. Premierul Dorin Recean a pus la îndoială „sistemul de valori” al bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, care, la rândul ei, a ripostat și l-a acuzat pe șeful Executivului că „face politică”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Schimbul de replici între cei doi a vizat incidentul de luni de pe Aeroportul Internațional Chișinău, atunci când liderul Republicii ruse Tatarstan,  Rustam Minnihanov, nu a fost lăsat să intre  pe teritoriul Republicii Moldova.  Acesta urma să ajungă la Comrat sub pretextul participării la un congres. Minnihanov, un susținător înrăit al războiului Federației Ruse în Ucraina vecină, a fost invitat în țara noastră de către Victor Petrov, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, care candidează la funcția de bașcan al autonomiei găgăuze la alegerile din 30 aprilie, și de Alexandr Suhodolski, deputat BCS în Parlamentul de la Chișinău.

Șeful Executivului, Recean, a considerat că vizita liderului Tatarstanului nu a fost altceva decât o încercare de imixtiune în treburile și politica internă a Republicii Moldova. Considerând, totodată, că și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, ar fi trebuit să ia atitudine.

„Eu ce vreau să vă spun… că cetățenii care temporar sunt deputați și-i invită aici pe cei care ajută la uciderea oamenilor, uciderea copiilor, uciderea femeilor în Ucraina, nu au ce căuta aici. Noi nu ne asociem cu războiul. Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocități…  Doamna Vlah, fără supărare, dumneavoastră de obicei citiți lecții de morală. Nu v-am auzit să vă expuneți în acest sens decât că – da, e ok, sunt prietenii noștri… sunt agresorii care nouă ne plac –  nu acceptăm astfel de lucruri!”. a menționat Recean.

În replică, Irina Vlah l-a acuzat pe Dorin Recean că face politică și s-a arătat nedumerită în legătură cu motivul pentru care a fost vizată.

„Eu n-am înțeles de ce ați spus despre mine, dacă vorbiți despre partenerii noștri care au venit, vreau să vă spun că noi conlucrăm cu Tatarstanul de 25 de ani și în ultimii 8 ani liderul acestei regiuni a susținut regiunea noastră foarte mult. Nu înțeleg de ce îl asociați pe Minnihanov și războiul din Ucraina. Noi nu avem asociere că această regiune este agresor pentru țara noastră”, a replicat Vlah.

Premierul Recean i-a sugerat bașcanului să răsfoiască presa și documentația internațională de unde poate afla despre poziția lui Minnihanov în raport cu războiul Kremlinului împotriva Ucrainei.

„Adică nu-i o  problemă să ucizi copii, nu-i o problemă că ucizi oameni, dacă aduceți niște calculatoare… dacă ne reparați ceva… atunci, totul e bine, da?”, a menționat Recean.

Totuși, Irina Vlah nu a înțeles de ce a fost vizată personal, iar premierul Recean i-a vorbit despre „sistemul de valori”.

„Este vorba despre sistemul de valori, doamna Vlah. Dumneavoastră,  de obicei citiți lecții de morală, iar eu mă așteptam, ca și cetățean, nu ca prim-ministru… mă așteptam… pentru că oamenii veneau la dumneavoastră. Și-a pus unul rasă de popă și vine a doua zi de Paști. Haideți să fim serioși”, a explicat Recean.

Totodată, șeful Executivului a cerut Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să retragă acreditarea de la Aeroportul Internațional Chișinău celor doi reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse și chiar să examineze dacă vreo unul dintre ei „nu a meritat să fie deportat”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE