Fără „MIR” în Republica Moldova. Guvernul a aprobat denunțarea Acordului privind crearea companiei interstatale

873
0

 Postul interstatal de televiziune „MIR” ar putea să dispară definitiv din grila de emisie a Republicii Moldova. Cabinetul de miniștri a aprobat denunțarea Acordului privind crearea Teleradio Companiei Interstatale, semnat la Bișkek în anul 1992, și a Acordului cu privire la garanțiile de drept internațional, în vederea activității libere şi independente a Teleradio Companiei „MIR”, semnat la Așgabat în anul 1993.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest context, dacă decizia Parlamentului va fi similară, reprezentanța Teleradiocompaniei ,,MIR” în Republica Moldova urmează a fi radiată ca entitate juridică în registrele Camerei Înregistrării de Stat.

„Denunțarea de participare a țării noastre la activitatea companiei MIR va contribui la economisirea resurselor financiare și va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a proteja spațiul audiovizual național și regional, în vederea asigurării securității informaționale”, a subliniat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Unicul membru al Guvernului, care s-a opus deciziei respective a fost bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

„Încetarea activității companiei „MIR” din țara noastră este o mare greșeală. „MIR” este un post TV cu audiență de milioane de oameni. Este urmărit în zece țări CSI cu care avem bune relații economice și culturale. Prin această platformă putem promova interesele țării, inclusiv cele economice… De ce trebuie să luăm o decizie de dragul geopoliticii?”, a comentat Irina Vlah.

„Eu zic să nu mai alocăm bani pentru propagandă. Pentru că altfel este ca și ceea ce am menționat anterior. „MIR” a explicat cetățenilor din CSI ce se întâmplă în Ucraina? Nu a făcut acest lucru. Și atunci noi de ce trebuie să plătim pentru acest lucru?”, a explicat, la rândul său, premierul Dorin Recean.

În prezent, posturile de televiziune comune pentru spațiul CSI – „Mir TV” și „Mir 24” nu dețin licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu sunt furnizori de servicii media în Republica Moldova.

De asemenea, recent, autoritățile de la Chișinău au refuzat să finanțeze acest post de televiziune. În perioada anilor 2000-2022, din bugetul de stat, către Reprezentanța din Republica Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale ,,MIR” au fost achitate mijloace financiare de circa 40,3 mil lei.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE