Un nou mecanism de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor. Guvernul propune modificarea legislației în domeniu

433
0

Guvernul vrea instituirea unui nou mecanism de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, iar în acest sens propune Parlamentului să aprobe un șir de modificări legislative în domeniu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, modificările vin să sporească independența sistemului procuraturii și să fortifice capacitatea organelor interne ale Consiliului Superior al Procurorilor. În mod special, modificările vizează responsabilități ce țin de evaluarea, selecția și răspunderea disciplinară a procurorilor.

Astfel, Guvernul propune transferarea Inspecției procurorilor, care la ora actuală se află în subordinea Procuraturii Generale, în subordinea CSP.

„În acest fel se va putea exclude orice acuze de control din partea procurorului general. Totodată, se va majora numărul de inspectori de la 6 la 9 pentru a spori eficiența și operativitatea examinării abaterilor disciplinare. Se va completa Legea cu o listă mai largă a abaterilor disciplinare și se va majora și termenul de prescripție pentru atragerea la răspundere disciplinară pentru a reuși examinarea complexă a încălcărilor și aplicarea măsurilor necesare”, a explicat în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 26 aprilie, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

De asemenea, se propune Comasarea Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor și a Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor. Respectiv, se va crea un colegiu unic care  va fi responsabil pentru cariera și evaluarea performanțelor procurorilor. Noului colegiu îi vor fi acordate pârghii suplimentare pentru evaluarea integrității etice și financiare a procurorilor, care nu vor cădea sub incidența mecanismului de evaluare extraordinară.

Totodată, pentru asigurarea rotației, mandatul de președinte al CSP se va reduce de la 4 la 2 ani.

„Este un proiect foarte important pentru curățarea sistemului și asigurarea legalității. Mulțumesc pentru faptul că identificați soluții pentru a încuraja sistemul să se autoguverneze și să reprezinte interesele cetățenilor”, a comentat șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean.

Proiectul de lege urmează să fie înaintat Parlamentului spre examinare și aprobare.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE