„Un abuz!” Șor-iștii ripostează. Vor contesta la Curtea Constituțională retragerea mandatului șefului lor

435
0

Partidul „Șor” va contesta la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind ridicarea mandatului de deputat al lui Ilan Șor. Anunțul vine la scurt timp după ce Parlamentul a votat pentru demiterea lui Șor din funcția de deputat al Republicii Moldova și constatarea vacanței funcției.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Membrii formațiunii, deputații căreia nu participă la ședințele Parlamentului, au calificat această decizie un „abuz” demn de competența Curții Constituționale.

„Partidul „Șor” a luat act de abuzul fără precedent, finalizat astăzi prin votarea de către majoritatea parlamentară a hotărârii ilegale de încetare a mandatului lui Ilan Șor. Fără a aștepta o decizie irevocabilă din partea tuturor instanțelor de judecată, fără a respecta jurisprudența CEDO și a Curții Constituționale, guvernarea a mers pe calea abuzului și sfidării Legii Fundamentale. Declarăm că această hotărâre neconstituțională va fi contestată imediat la Curtea Constituțională. Acest act contravine flagrant principiilor unui mandat reprezentativ și sfidează alegerea poporului”, se arată într-un comunicat emis de Partidul „Șor”.

La rândul său, fugarul Ilan Șor, care a fost condamnat, recent, la 15 ani de pușcărie, de asemenea, a considerat „ilegală” decizia parlamentarilor moldoveni.

„Asta contravine legislației și Constituției, deoarece mandatul mi-a fost încredințat de popor și doar poporul – oamenii care au votat pentru mine, pot să decidă asupra încetării acestei calități…”, a comentat Ilan Șor pe pagina sa de socializare.

Demiterea lui Șor din funcția de deputat al Republicii Moldova survine în urma deciziei Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie prin care fugarul Ilan Șor a fost recunoscut culpabil în dosarul „Frauda bancară”. El a fost condamnat la 15 ani  de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de cinci ani. Totodată, potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie în bugetul statului peste 5,2 miliarde de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE