Compania „Air Moldova” riscă să rămână fără certificatul de operator aerian

777
0

Compania „Air Moldova” riscă să rămână fără certificatul de operator aerian, care ar putea fi suspendat în perioada imediat următoare. Avertizarea vine din partea Autorității Aeronautice Civile, după ce miercuri, 12 aprilie, mai multe curse aeriene operate de „Air Moldova” au fost anulate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În cazul neremedierii situației financiare în termeni proximi și suplinirea cu flotă de aeronave suficiente pentru prestarea serviciilor în care s-au angajat, compania aeriană riscă să îi fie suspendat Certificatul de Operator Aerian”, precizează Autoritatea Aeronautică Civilă într-un comunicat de presă.

Totodată, AAC încurajează pasagerii care sunt blocați în aeroporturi să solicite asistență din partea operatorului aerian care are obligațiunea de a oferi pasagerilor cazare și hrană până la identificarea opțiunilor de rerutare spre destinația finală.

De menționat că motivul pentru anularea zborurilor companiei este situația financiară precară a operatorului aerian și imposibilitatea achitării pentru serviciile prestate de către terți.

La rândul său, compania aeriană „Air Moldova” recunoaște că se confruntă cu grave probleme financiare, își cere scuze de la pasageri și menționează că-și continuă activitatea.

„Conturile companiei aeriene Air Moldova au fost blocate. Din acest motiv, compania nu a avut posibilitatea să achite serviciile Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aeronavelor contractate în regim wet lease și alimentarea cu combustibil a acestora pentru a opera cele trei zboruri, ulterior anulate. La ora actuală, Air Moldova a ajuns la un numitor comun cu creditorul care a blocat conturile și poate opera cu acestea în regim normal”, se indică într-un comunicat al companiei.

Precizăm că, din luna martie, „Air Moldova”  a rămas fără aeronave proprii, iar  compania a fost condiționată de către bancă să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.

Pasagerii curselor anulate susțin că au fost anunțați despre acest lucru cu doar 1-2 ore înainte de zbor și nu li s-a oferit nicio alternativă.

„Anunțați despre anularea zborului cu doua ore înainte de zbor??? Stau sute de oameni în aeroport!!! Guvernul Republicii Moldova, ce să facă cetățenii blocați în aeroportul din Roma?”, se întreba indignată doamna Maria Lefter, care urma să zboare spre Chișinău.

„Air Moldova – sunteți niște idioți! Astăzi după ce am trecut check-in-ul, cu o oră înainte de zbor, aflu că zborul spre Chișinău este anulat. Fără nicio explicație. Doar am primit un mail de la Air Moldova care confirmă acest fapt.  Cazare evident că nu s-a oferit. Nicio explicație! Oamenii pur și simplu sunt lăsați în voia sorții. Fiecare se descurcă cum poate. Ce faci dacă nu ai bani? Cum poți să-ți bați joc de oameni în așa hal? De ce nu intervine statul, știind ca există așa o situație?”, se întreabă indignat un alt pasager blocat pe aeroportul Fiumicino, Tomm Blanaru.

„Mulțumim, Air Moldova, pentru zbor anulat cu o oră înainte de decolare, după patru ore de condus cu mașina. Cei care intenționați să zburați cu ei, încercați să căutați alte alternative! Anulările au devenit foarte dese în ultima perioada cu ei. Riscați să vi se dea toate planurile peste cap, plus cheltuieli adiționale”, recomandă o altă pasageră blocată, Natalia Ialama.

Anterior, premierul Dorin Recean comenta că situația financiară gravă la Air Moldova ar fi „rezultatul unei fraude comise anterior și a proprietarilor care nu sunt de bună credință”, iar compania are conexiuni cu „gruparea Șor”. Afirmații care au fost respinse de reprezentanții companiei „Air Moldova”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE