Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament: „Relația dintre Ciolacu și Plahotniuc a fost decizională în privința numirii în funcție a Monicăi Babuc la ICR Chișinău. Este o profanare”

1070
0

„Numirea Monicăi Babuc în fruntea ICR Chișinău nu va schimba nimic absolut. Așa cum nu s-a schimbat în 13 ani de când a fost creat ICR Chișinău. Pur și simplu, va fi o persoană care va încasa o sumă de 3.000 de euro lunar (poate și mai mult), va avea un pașaport diplomatic, iar Basarabia nu va deveni mai românească. Noi, în continuare, vom sta la cozi interminabile la Prut, iar ei își vor bate joc de noi trecând pe alături cu multă aroganță. De foarte multe ori am fost martor ocular la o asemenea situație”, a spus pentru GAZETA deputatul în primul parlament, ex- viceprim-ministru, semnatar al Declaraţiei de Independenţă față de imperiul rusesc, Valentin Dolganiuc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În primul rând, trebuie să abordăm fundamental această instituție – ca un pilon de bază care ar trebui să promoveze românismul în Basarabia. Dar nici chiar de când a fost constituită, din anul 2010, până acum acest lucru nu s-a întâmplat. Impactul a fost minor sau practic inexistent în ceea ce privește Basarabia românească, identitatea românească în Basarabia. Îmi pare rău să spun acest lucru. Acolo a fost o persoană care putea, cred, să facă mai multe, dar… E vorba de Valeriu Matei. Dar asta este”, susține Dolganiuc.

Pe de altă parte, potrivit semnatarului Declarației de Independență, „numirea în funcție în această instituție este o decizie politică. Este o numire politică. Și atunci când spunem Bucureștiul, eu aș spune clasa politică de la București. Această funcție, ca și precedentele numiri, a fost prerogativa PSD-lui din România și PSD-ul și-a numit oamenii convenabili, în cazul dat – Monica Babuc. Deci, relația pe care o cunoaștem dintre PSD și PD și-a spus cuvântul. Adică relația dintre Ciolacu și Plahotniuc a fost decizională în privința numirii în funcție a Monicăi Babuc. Și, într-adevăr, consider că este o profanare. Fiecare persoană care a făcut anumite mișmașuri prin viață și care a fost incorectă la timpul respectiv, a clacat, trebuie să suporte și consecințele și trebuie să fie pedepsit pentru aceste lucruri. Doar că ar trebui să fie o clasă politică care într-adevăr să nu ne mintă, dar să facă ceea ce au promis, cu comisii de integritate, cu comisii de meritocrație…ș.a.”

Aceste lucruri nu se întâmplă nici la alte partide politice, a spus franc ex-deputatul din primul Parlament.

„Vedem acest lucru, pentru că, dacă e să facem trimiteri aici în R. Moldova, cred că demult trebuia să fie demis din funcție Marian Lupu, care, în primul rând, este un dușman al românismului de aici. Alt personaj care a promovat instituțiile rusești aici pe parcursul întregii vieți și acum beneficiază de toate beneficiile este ambasadorul R. Moldova în China, Dumitru Braghiș, care a fost primul secretar al comsomolului. Deci ne dăm bine seama că lucrurile miros urât de tot și cu această numire a Monicăi Babuc în fruntea ICR Chișinău nu se va schimba nimic absolut. Pur și simplu, va fi o persoană care va încasa o sumă de 3000 de euro lunar, va avea un pașaport diplomatic, iar Basarabia nu va deveni mai românească. Și nu se va întâmpla nimic aici, așa cum nu s-a întâmplat nici pe parcursul ultimilor 13 ani, din 2010 până astăzi.

E trist ceea ce se întâmplă, dar aceasta este clasa politică de la București. Aceasta este clasa politică de la Chișinău. Nici unii, nici alții nu au în angrenaj pilonul românesc, adică identitatea românească a Basarabiei. Și au încălecat acum și au îmbrățișat un interes rusesc: că ne întâlnim și ne unim în Uniunea Europeană Republica Moldova și România. Eu pe toți îi întreb: să-mi explice cum se va întâmpla acest lucru în Uniunea Europeană?

Noi vom sta în continuare la cozi interminabile la Prut, iar ei își vor bate joc de noi trecând pe alături cu multă aroganță. De foarte multe ori  am fost martor ocular la o asemenea situație”, a declarat Valentin Dolganiuc.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE