Cinci posturi TV au fost sancționate de Consiliul Audiovizualului. Instituțiile media încalcă prevederile privind difuzarea programelor locale

413
0

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cinci posturi TV – Cinema 1, CANAL 3, FAMILIA, CANAL 2 și MEGA TV, după ce s-a constatat că acestea nu respectă cotele de programe locale, și/sau cele ce țin de limba română și/sau cele privind orele de maximă audiență. Astfel, în ultima ședința, membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au decis să le sancționeze cu 219 000 lei, în total.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cinema 1, amendat cu 54 000 de lei, a difuzat puțin peste 20 de ore de programe locale din 56 ore prevăzute de Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA). Doar 9 ore au fost în limba română, din 16 ore pe care postul urma sa le realizeze. Ponderea programelor locale în orele de maximă audiență a fost de aproximativ 46%, mai puțin de jumătate din cât ar fi trebuit să difuzeze.

CANAL 3, amendat cu 51 000 lei, a realizat mai puțin din cota de programe locale, nu a difuzat suficiente programe locale în limba română, iar în orele de maximă audiență a avut aproximativ 66% de programe locale.

Postul de televiziune „FAMILIA”, amendat cu 49 000, a difuzat aproximativ 86% de programe locale, ponderea programelor locale în limba română a fost de aproape 35 ore din circa 39 ore, iar în orele de maximă audiență a difuzat cu 4 ore mai puțin decât este prevăzut de lege.

CANAL 2, amendat cu 47 000 lei, a difuzat  56 ore de programe locale, însă aproape o jumătate din acest timp a fost autopromovare. Postul a difuzat insuficiente programe în limba română, iar în orele de maximă audiență a avut cu aproximativ o oră mai puține programe locale.

Serviciul MEGA TV a fost amendat cu 18 000 lei pentru că a difuzat mai puțin de jumătate din cota de programe locale în limba română prevăzută de lege.

Controlul a atestat că postul  TV „Canal 5” a respectat prevederile referitor la programele locale, în perioada supusă monitorizării.

În cadrul aceleiași ședințe, din 31.03.2023, CA a dispus inițierea unui nou control privind respectarea prevederilor art. 4 – Programe locale. Vor fi monitorizate nouă posturi TV: „Canal Regional”, „Exclusiv TV”, „PRO TV Chișinău”, „ITV”, ”M2”, „Cotidianul”, „PEH”, „N4”, „Global24”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE