Premierul cere „regulă” la Aeroportul Internațional Chișinău. Factorii responsabili au o lună la dispoziție

423
0

Prim-ministrul Dorin Recean cere factorilor responsabili să prezinte, în termen de o lună, un plan amplu de dezvoltare a Aeroportului Internațional Chișinău, inclusiv reducerea taxei aeroportuare de 9 euro. Solicitarea a fost făcută, marți, 4 aprilie, în cadrul ședinței Guvernului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Șefa statului a anunțat că Aeroportul a revenit în gestiunea statului. Cu sânge, așa cum a fost și încă va fi dificil, dar a revenit și procesele acestea vor fi ireversibile.  Trebuie să facem ordine. Trebuie să ne asigurăm că avem rute cât mai multe, de asta am să vă rog să faceți un plan de dezvoltare a Aeroportului. Îl așteptăm, în maxim o lună. Cred că toată lumea a văzut ce se întâmplă acolo – cu obiectele de lux, cu mașini. Acest lucruri trebuie clarificate și noi trebuie să înțelegem că avem toleranță zero pentru corupție. Trebuie într-un termen restrâns să vedem cum, foarte transparent și clar, reducem taxa de 9 euro”, a indicat premierul Recean în cadrul ședinței Guvernului.

Șeful executivului a cerut implicarea directă și personală a ministrei Infrastructurii, Lilia Dabija, și șefului Agenției Servicii Publice (APP), Alexandru Musteață.

Amintim că, luni, 3 aprilie, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat revenirea oficială a Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului. Maia Sandu a cerut  instituțiilor responsabile să investigheze toate neregulile făcute timp de 9 ani de zile la aeroport, iar persoanele implicate să fie trase la răspundere.

Precizăm că Aeroportul Internațional Chișinău a fost preluat în concesionare în 2013. Decizia de concesionare a fost luată în lipsa avizelor mai multor ministere, inclusiv ale transporturilor și infrastructurii, Internelor și SIS.

Din 2013, după ce a intrat în posesia Aeroportului Internațional Chișinău, în baza unui contract de concesionare pentru următorii 49 de ani, Compania Avia Invest nu și-ar fi onorat obligațiile contractuale și nu ar fi făcut nicio investiție din sursele proprii. Conform contractului, compania se obliga să facă investiții de 244,2 milioane de lei în trei etape și Agenția Proprietăți Publice urma să monitorizeze acest lucru. Însă niciuna dintre părți nu și-a onorat obligațiile, iar toate așa-numitele „investiții” raportate de Avia Invest au fost făcute din contul taxelor aeroportuare, care, în general, urmau să fie excluse. Potrivit autorităților, în urma schemei de concesionare a aeroportului, statul a pierdut venituri estimate la 1,6 miliarde de lei.

La rândul său, compania „Avia Invest” respinge toate acuzațiile și denunță un „atac raider” asupra companiei și preluării activelor Aeroportului Internațional Chișinău „sub presiune politică”.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE