După ce șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a amenințat din nou Republica Moldova într-un interviu acordat presei ruse că „ar putea parcurge drumul Ucrainei”, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, într-o postare pe pagina sa de socializare, susține că amenințările lui Lavrov ar trebui luate în considerație de diplomații moldoveni, care ar trebui să acționeze. O acțiune ar fi reducerea drastică a corpului diplomatic rusesc de la Chișinău la o prezență simbolică și anihilarea regimului separatist de la Tiraspol.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Recent, șeful diplomației de război, Serghei Lavrov, și-a amintit de R. Moldova, susținând că „RM va deveni următoarea Ucraină”. Acest slugoi al imperialismului rusesc ne-a insultat. Amenințările lui nu mai miră pe nimeni, dar ne irită, iar această iritare trebuie să fie bine luată în considerație de diplomații R. Moldova, prea manierați de regulă. Mi se par necesare câteva măsuri de răspuns:
În primul rând, corpul diplomatic rusesc de la Chișinău trebuie să fie drastic redus la o prezență simbolică (2-3 diplomați maxim), condus de un însărcinat de afaceri. R. Moldova nu poate tolera o ambasadă cu 200 de angajați, care muncesc din greu contra suveranității și independenței sale. Este banal ca MAEIE să răspundă atacului insultător al lui Lavorv printr-o notă verbală sau notiță pamfletară semidulcie cu privire la bunele maniere (lipsă).
În al doilea rând, retragerea unui simplu reprezentant al R. Moldova din secretariatul CSI este mult prea insuficientă. CSI a devenit demult un cavou al iluziilor legate inițial de promisiunea unui divorț civilizat promis de Elțin, iar acum acoperă aventurile militariste rusești îndreptate contra vecinilor săi mai slabi. Nu există nici un motiv real pentru rămânerea R. Moldova în CSI după trei războaie purtate de Rusia contra Moldovei, Georgiei și Ucrainei (1992, 2008, 2014, 2022).
În al treilea rând, R. Moldova este obligată să se alinieze sancțiunilor internaționale contra Rusiei, așa cum am cerut autorităților centrale să facă chiar de la începutul războiului din 24 februarie 2022, cereri care nu au ajuns la urechile lor, ceea ce a afectat prestigiul R. Moldova în Ucraina și care nu a oferit nici o garanție suplimentară contra intențiilor maligne, exersate de Rusia prin intermediul grupurilor sale de interpuși și scule. De această dată, R. Moldova trebuie să se alinieze serios și efectiv sancțiunilor internaționale, nu retoric, urmând sfatul Ambasadorului UE în R. Moldova, care explica recent într-un interviu public că „înțelege constrângerile RM, dar speră ca statul să se alinieze valorilor comunității europene pentru că impunerea de sancțiuni înseamnă protejarea valorilor comune”. Personal, sper ca alinierea la regimul de sancțiuni să ridice și problema naționalizării întreprinderilor militare deținute de Rusia pe teritoriul R. Moldova, la Chișinău, Orhei și Bender, conectate la complexul militar rusesc”, susține președintele CUB, Igor Munteanu.
„În al patrulea rând, trebuie să înțelegem că regimul separatist de la Tiraspol trebuie să fie anihilat, iar acest obiectiv trebuie formulat clar și public, ca o direcție de politică a reintegrării. Un tabu menținut din inerție și prostie trebuie să fie scos imediat mai ales în contextul acestor amenințări directe în adresa Republicii Moldova, care înseamnă că conservarea regimului separatist și susținerea lui prin tot felul de concesii, scutiri și păsuiri, nu face decât să distrugă șansele democratizării și europenizării R. Moldova. Iar noi avem nevoie în acest moment de unitate și bunăstare pentru cetățenii loiali ai acestui stat. Noi, în R. Moldova, trebuie să-l cităm mai des pe Winston S.Churchill, care spunea că, „An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last.” (Un mijlocitor/ misit este cel care hrănește crocodilul, sperând că va fi mâncat la urmă).”
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE