Noi detalii în schemele de deturnare a fondurilor de subvenționare la AIPA. Cum se făceau „tranzacțiile” la telefon

273
0

Procurorii publică noi detalii ce vizează schemele de deturnare a fondurilor de subvenționare la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Este vorba despre un extras din stenogramele discuțiilor între unii figuranți în cele 26 de dosare penale inițiate.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În înregistrarea audio, doi bărbați pun la cale modalitatea de transfer a „procentelor” din subvențiile acordate.

„- Transfer.

– Aaaa, apoi 50, eu am crezut că acesta.

– Procente?

– Procente.

– Nu, nu, nu 50 (50 mii Euro). Că ei cam așa vor, 50 de procente se primește din…

– Nu, da.

– Din suma totală.

– Tu când atuncea iarăși ai să vii acasă, te-ai duce iarăși și ai face vreo două de acestea, pe urmă, pe viitor.

– Ce ai în vedere? Să trec vama?

– Nu, da.

– Da eu mă gândeam la urma urmei că data viitoare să intru pe la Sculeni.

– Și să vii pe aici?

– Da, și să vin pe aici, ca să nu ies pe aici și să intru tot pe aici.

– Da, da vezi că n-ai să le poți duce încolo așa multe, trebuie să.

– Da, d-apoi lasă să mă aștepte aici ei, știi, nu știu, tu lui nu știu dacă are rost să-i dai să-i transmiți prin el.

– El, dacă tu ai 16 (mii euro) și acolo a să fie vreo 50 (mii euro), tu gata vreo 66 (mii euro) deam’ poți să le pui acolo.

– Da.

– Și celelalte deam’ pe urmă s-a mai face, dacă ceva.

– Ele trebuiesc 50 (mii euro), transfer.

– Nu, 50 gata ai din 66.

– Și 15 așa.

– D-apoi, tot trebuie să le declari și pe acelea 15?”

Precizăm că, marți, 24 ianuarie, ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție au anunțat despre deconspirarea mai multe scheme de deturnare a fondurilor de subvenționare în agricultură puse la cale și implementate în oficiile teritoriale ale AIPA.

Pe parcursul zilei de marți, procurorii au descins în 68 de locații, zeci de persoane, inclusiv funcționari și primari, figurează în cele 26 de dosare penale inițiate pe marginea acestui caz. În primă fază, șase persoane au fost reținute, altele șase au fost puse sub urmărire penală, iar 24 de persoane urmează să fie audiate în calitate de bănuit.

Potrivit procurorilor, suspecții au pretins și acceptat de la beneficiarii subvențiilor în agricultură bani ce nu i se cuvin în cuantum de 10% din suma acordată agenților economici cu titlu de subvenție. Sumele variau între 1000 și 150 000 de lei.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT