Alte 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Președinta CE propune suplinirea asistenței macrofinanciare pentru statul nostru

432
0

Republica Moldova ar mai putea primi alte 145 de milioane de euro din partea Uniunii Europene (UE). Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a propus suplimentarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Suntem solidari cu  Moldova în timp ce undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să afecteze țara. Astăzi ne propunem să suplimentăm asistența macrofinanciară pentru Moldova cu 145 milioane de euro. Acest lucru va sprijini foarte mult economia și securitatea energetică a țării”, a declarat Ursula von der Leyen.

La rândul său, deputatul în Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a comunicat că noua asistență de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova „este mai mult decât necesară”.

„Vreau să o aprobăm cât mai repede în Parlamentul European… Am cerut în mai multe rânduri anul trecut să creștem asistența macrofinanciară. Trebuie să fim alături de cetățenii Republicii Moldova și să le dovedim că Uniunea Europeană ajută mai mult decât poate să dăuneze Rusia prin șantajul prețului la energie și prin războiul de agresiune pe care îl duce în Ucraina. Prin această asistență suplimentară, UE crește sprijinul pentru Republica Moldova, a cărei economie a fost afectată de consecințele războiului din Ucraina, precum și de criza energetică acută care continuă din octombrie 2021. Banii vor ajuta R. Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare suplimentare în 2023, să asigure stabilitatea macroeconomică și să implementeze noi reforme”, a comentat deputatul.

Cele 145 de milioane  ar urma să suplimenteze asistența macrofinanciară în curs. Este vorba despre cele 150 de milioane de euro aprobate anul trecut pentru Republica Moldova și din care a fost virată deja o prima tranșă de 50 de milioane de euro.

De asemenea, din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase. Asistența macrofinanciară ar urma să fie plătită în două tranșe suplimentare planificate pentru trimestrul al treilea și al patrulea din 2023. Propunerea de creștere a asistenței macrofinanciare trebuie să fie acum aprobată de Consiliul UE și votată în plenul Parlamentului European.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE