Scheme de deturnare a fondurilor de subvenționare la AIPA. Zeci de funcționari, inclusiv primari, pe mâna procurorilor

182
0

Zeci de persoane au ajuns în vizorul procurorilor, după ce mai multe scheme de deturnare a fondurilor de subvenționare în agricultură au fost deconspirate la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Procurorii au anunțat, astăzi, despre reținerea a șase persoane, altele șase au fost puse sub urmărire penală, iar 24 de persoane urmează să fie audiate în calitate de bănuit. Printre suspecți se numără funcționari din cadrul AIPA, reprezentați ai SRL, SA, dar și primari, care s-au pomenit a fi „beneficiari efectivi ai întreprinderilor, deși acestea erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse”.

Mai exact, procurorii investighează mai multe episoade de corupție, înregistrate în ultimele luni, legate de gestionarea de către AIPA a fondurilor alocate pentru mai multe proiecte pe care le implementează. Oamenii legii au depistat că în mai multe oficii teritoriale AIPA funcționa o schemă prin care 10% din fondurile oferite unei întreprinderi beneficiare erau transferate, prin diferite mijloace, funcționarilor din cadrul AIPA. Aceste sume ajungeau și până la 150 de mii de lei.

Într-un alt oficiu teritorial, a fost calculat un prejudiciu de 3,5 milioane de lei după ce au fost acordate subvenții contrar prevederilor legale.

„Proiectele care au vizat investigația CNA includ programul LIDER care implică o formulă de suport în teritoriu în baza unui model UE. Vom clarifica dacă au fost afectate și fonduri oferite de UE”, a comunicat, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu.

În total, procurorii instrumentează 26 de cauze penale intentate pentru abuz de putere, abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a comunicat că, în dimineața zilei de astăzi, procurorii au descins în 68 de locații din Glodeni, Sângerei, Bălți, Comrat, Fălești, Drochia, Râșcani și Chișinău.

În același timp, responsabilii din cadrul AIPA au comunicat că instituția va acorda tot suportul și va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților, în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

„Conducerea AIPA se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție”, se menționează în comunicatul instituției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT