Din istoria Campionatelor Mondiale la fotbal (ediția II)

226
0
Italia (echipa campioană)

În contextul desfășurării Cupei Mondiale de Fotbal de la Doha (Qatar), am prezentat în numărul de pe 18 noiembrie al Gazetei de Chișinău ediția inaugurală a competiției, câștigată în anul 1930 de selecționata celestă a Uruguay-ului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În perioada 27 mai – 10 iunie 1934, a avut loc a doua ediţie a Campionatului Mondial, derulat în opt orașe din Italia. Și de această dată Cupa „Jules Rimet” a revenit formației gazde. A fost singura ediţie în care echipa ce deţinea titlul, Uruguay, a refuzat să participe la turneu.

În premieră, meciurile au fost transmise la radio în direct, în 12 ţări participante la marea competiţie mondială. Per total, la turneul final au participat 16 echipe. De această dată, concursul s-a desfăşurat după o formulă diferită, în sistem eliminatoriu, nefiind formate grupe. Turneul a început cu etapa optimilor de finală.

La aceste Mondiale au participat următoarele selecționate: România, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Suedia, Ungaria, Brazilia, Argentina, SUA şi Egipt.

Pe traseul său competițional, gazdele antrenate de Vittorio Pozzo au trecut mai întâi de SUA (7-1) și Spania (1-1, 1-0 la rejucare). În semifinale, Italia a învins Austria cu 1-0 (gol Enrique Guaita în min. 19), iar Cehoslovacia s-a impus în fața Germaniei, scor 3-1. În finala mică, mașina germană și-a surclasat conaționalii din Austria cu 3-2. Marea finală, disputată la Roma, a consfințit victoria peninsularilor în fața Cehoslovaciei: 2-1 (Raimundo Orsi, 81, Angelo Schiavio, 95 – în prelungiri / Antonin Puc, 71).

Golgheterul Cupei Mondiale a devenit Oldrich Nejedly (Cehoslovacia), cu cinci goluri marcate, fiind urmat de germanul Edmund Conen şi de italianul Angelo Schiavio (câte patru goluri).

La a doua sa participare la Mondiale, România a întâlnit Cehoslovacia, fiind învinsă cu 1-2, după ce a deschis scorul în minutul 11 prin Ştefan Dobay. Cehoslovacia a întors scorul în minutele 50 şi 67, prin golurile înscrise de Antonin Puc, respectiv Oldrich Nejedly.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT