In memoriam// A trecut în eternitate Valentin Bodișteanu, un om din templul sportului

1972
0

Familia unită a atleților din sporturile de luptă a pierdut la acest început de iarnă un reprezentant de mare valoare. S-a stins din viață, la 4 decembrie 2022, Valentin Bodișteanu, maestru al sportului, antrenor și lucrător emerit în domeniul educației fizice și sportului, un înzestrat pedagog și neobosit promotor al luptelor libere și luptei naționale „Trânta”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vatră strămoșească, cu oameni dintr-o bucată

A fost un om de o deosebită hărnicie, un bun organizator, plin de idei și inițiative – toate pentru binele oamenilor și tinerelor talente din comuna sa natală – Fundul Galbenei. O vatră strămoșească veche, cu oameni dintr-o bucată, tari ca lemnul de stejar din codrii Hânceștilor, o vatră ce a dat republicii zeci de fii, care au proslăvit Moldova în întreagă lume, în primul rând, o pleiadă de mari luptători: campioni și premianți naționali, europeni, mondiali, participanți la Jocurile Olimpice. Fundul Galbenei a devenit un veritabil centru de pregătire și lansare a sutelor de tineri în sportul de performanță. Un centru care stă pe picior de egalitate cu alte forjerii rurale, precum Talmaza, Călărași, Nisporeni (lupte libere), Vărvăreuca, Ialoveni, Căușeni (lupte greco-romane), Grimăncăuți (box), Hâncești, Sângerei, Clocușna (judo) etc.

Este de remarcat că la edificarea școlii de lupte din sat, la înmulțirea realizărilor acesteia și-a adus contribuția – una considerabilă – și Valentin Bodișteanu. Mai întâi trebuie să subliniem că Valentin a fost un sportiv de performanță. A început să practice luptele în sala sportivă a Colegiului de Mecanizare din Hâncești împreună cu Dumitru Pendus, Constantin Moraru, Vasile Colța, Ion Tacu, Ion Bernic, sub conducerea antrenorului Arcadie Lukotenko. Îndrumați de iscusitul antrenor, acești tineri, dornici de afirmare, au izbândit cu timpul să urce pe cele mai înalte trepte ale

campionatelor naționale și ale unor concursuri internaționale de anvergură, ca apoi, peste ani, să transmită bogata experiență acumulată urmașilor lor.

Promotor al tradițiilor naționale

Valentin Bodișteanu a fost și un promotor al tradițiilor naționale. Cu colegii săi, el a pus temelia turneului republican, devenit tradițional, la lupta națională „Trânta”, iar în anul 1975 deschide secția de lupte libere din satul natal Fundul Galbenei, raionul Hâncești, secție care ulterior obține statutul de Școală Sportivă. Activând în calitate de antrenori, Valentin Bodișteanu și Dumitru Sava au educat sute de copii din localitate și din satele vecine, mulți dintre ei ajungând sportivi de performanță. Doar câteva nume: frații săi, Valentin, Ion și Vasile Bodișteanu, feciorii săi, Ruslan și Octavian; distinsa pleiadă Gheorghe, Iurie, Boris și Octavian Sava, frații Vasile și Sergiu Moraru, Vitali Mândrescu, Roman Mierlă, Alexandru Rusu-Desculțul, Igor Moroi, Petrică, Gheorghe Erhan ș.a.

De-a lungul carierei sale, Valentin Bodișteanu a deținut mai multe funcții: președinte al Consiliului Asociației Benevole a Sportivilor de la sate din raionul Hâncești, președinte al Comitetului Sportiv raional Hâncești, a fost ales primar al comunei Fundul Galbenei. Și în toate aceste funcții a pus mult suflet, dăruire și eforturi pentru prosperarea sportului, pentru îmbunătățirea vieții oamenilor. Valentin Bodișteanu a fost și un bun părinte. Împreună cu soția sa Vasilița au crescut și educat trei copii: fiica Ludmila și feciorii Ruslan și Octavian, cu care se mândresc nu numai familia și rudele apropiate, ci și întreaga suflare sportivă din Moldova.

În această toamnă Valentin Bodișteanu a împlinit 75 de ani. Cu această ocazie urma să fie organizat un turneu la lupta națională „Trânta” în cinstea lui. Spre marele nostru regret, nu a fost să fie. O maladie necruțătoare l-a răpit din rândurile noastre.

Dar el va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră, a rudelor, a colegilor, împreună cu care a muncit o viață, și, indubitabil, în inimile sportivilor pe care Valentin Bodișteanu i-a lansat în fermecătoarea lume a luptelor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace cu drepții.

Serghei BUSUIOC,

Anatol MOLDOVANU,

Alexei POSTOLACHI,

Stanislav ARMANOV,

Anatol COTORCEA, 

Filip MUSTEAȚĂ

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE