Șeful de la Moldovagaz, indignat de pretențiile separatiștilor din Tiraspol, care solicită un volum dublu și achită în proporție de 0,05% 

355
0

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban,  sparge tăcerea și se arată indignat de pretențiile pretinselor autorităților separatiste din stânga Nistrului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După ce așa-zisa administrație de la Tiraspol ar fi sesizat Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) invocând  o presupusă blocadă a regiunii de către autoritățile de la Chișinău, Ceban vine să explice pretențiile care par să fie cel puțin neîntemeiate.

„În octombrie 2022, în condițiile în care Gazprom aproape a redus la jumătate livrările de gaze naturale către Republica Moldova, Tiraspoltransgaz SRL a propus următoarea distribuție a celor 171 de milioane de metri cubi de gaze care intră în republică. Pentru regiunea transnistreană – 119 milioane de metri cubi, pentru restul țării – 52 milioane de metri cubi. Este evident că acest plan urmărește asigurarea 100% a consumatorilor din stânga Nistrului cu gaze naturale și energie electrică, în contextul unui deficit acut de resurse energetice în restul Republicii Moldova”, specifică Ceban.

Șeful de la Moldovagaz își exprimă nedumerirea în condițiile în care obligațiile financiare către Gazprom sunt onorate în proporție de sută la sută de către consumatorii din partea dreaptă a Nistrului și în proporție de doar 0,05% de partea transnistreană, iar tariful la gazele naturale pentru utilizatorii finali de pe malul drept este de 29,27 de lei pe metru cub și 0,99 – 1,37 lei pe metru cub pentru cei din stânga Nistrului.

Ceban mai atrage atenția și la decalajul de consumatori conectați – 770 de mii de consumatori casnici în partea dreaptă și 206 mii în teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale țării.

De asemenea, atrage atenția asupra refuzului Centralei termoelectrice de la Cuciurgan de a produce energie electrică pentru consumul necesar pe malul drept al Nistrului în proporție corespunzătoare volumului de gaz furnizat de Gazprom, care a fost redus până la 51%, fapt care a impus autoritățile să achiziționeze energie electrică pe piața europeană la prețuri considerabil mai mari.

„Nu putem să nu remarcăm în propunerea Tiraspoltransgaz o atitudine discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept al Nistrului, care plătesc regulat și la timp pentru aprovizionarea cu gaze naturale, de asemenea, se conformează solicitării autorităților centrale de a economisi în condițiile deficitului de resurse energetice”, menționează  președintele Consiliului de Administrație a SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Precizăm că marți, 22 noiembrie, furnizorul de gaze din Rusia a avertizat că va reduce volumul de gaz livrat Republicii Moldova începând cu data de 28 noiembrie invocând că nu toată cantitatea de gaz livrată țării noastre ajunge la destinație, dar rămâne pe teritoriul țării de tranzit, adică Ucraina. La rândul său, partea ucraineană respinge acuzațiile și susține că nu există motive pentru reducerea cantității de gaz, iar autoritățile de la Chișinău susțin că retorica concernului rus este una de „șantaj”.

Concernul rus „Gazprom” intenționează să reducă cu 56% livrările de gaze naturale către țara noastră începând cu săptămâna viitoare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE