În beznă, dar în libertate!

538
0

După deconectările masive de miercuri, moldovenii s-au alăturat flashmob-ului cu genericul: „В темноте, но #безвас!”, lansat de către președintele Zelenski

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O pană masivă de curent a tulburat Republica Moldova miercuri, 23 noiembrie. În urma bombardamentelor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, s-au produs deconectări de energie pe tot teritoriul Republicii Moldova.

În după-amiaza zilei de miercuri, Rusia a lansat aproximativ 70 de rachete de croazieră și Kalibr în toată Ucraina. Potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, apărătorii ucraineni au doborât 51 de rachete și au distrus, de asemenea, cinci drone kamikaze de tip Lancet în sud.

Aceste bombardamente au provocat deconectarea de energie electrică în toată republica. Lumina s-a stins în jurul orei 14 și a rămas deconectată preț de câteva ore în Chișinău. Unele localități au fost conectate abia spre seară.

Între timp, din cauza penei de curent a fost perturbat transportul public. Haos în orașe: troleibuzele staționau, unele prinse chiar în intersecții, iar autobuzele circulau cu întârziere.

La fel, au picat și rețelele de telefonie mobilă și internet.

Spre seară, după ora 21:00, toți consumatorii din rețeaua de distribuție RED Nord și peste 90% din consumatorii din rețeaua Premier Energy Distribution au fost reconectați la energia electrică, anunța vicepremierul Andrei Spînu.

În total, peste 860 de mii de consumatori din localitățile din centrul şi sudul republicii au fost reconectați până în dimineața zilei de 24 noiembrie. Totodată, din cauza condițiilor meteo din timpul nopții, s-au produs mai multe avarii în rețelele de medie tensiune, ceea ce a lăsat circa 10 mii de consumatori fără tensiune.

Salvatorii și pompierii au intervenit în 21 de misiuni de salvare

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au efectuat 12 intervenții de deblocare a oamenilor din ascensoare, printre care se aflau și doi copii. Mai mult, pompierii s-au implicat în lichidarea a șapte incendii, dar și descarcerarea unei persoane dintr-un accident de circulație.

De intervenția echipelor IGSU a fost nevoie pentru deblocarea dintr-un apartament a unei minore în vârstă de șapte ani din strada Decebal nr. 20 a municipiului Ungheni.

Situația în spitale, în timpul deconectărilor

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricități, operațiile au continuat fiind incluse automat generatoarele. Ventilatoarele și monitoarele din secțiile de terapie intensivă au funcționat.

„Total pe țară spitalele dispun de 77 de generatoare de diferită capacitate. Avem nevoie de încă minim 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta. Unele spitale se confruntă cu probleme la conectarea lor (manuală și nu automată) etc., ele fiind induse de starea rețelelor electrice din spitale, și aceasta a fost o barieră serioasă în procesul instalării celor 17 generatoare donate ministerului de către Guvernul Franței. Toate au fost distribuite către 17 spitale republicane, municipale și raionale”, a scris Ala Nemerenco pe rețelele sociale.

 De ce bombardamentele din Ucraina provoacă deconectări în R.Moldova

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a explicat de ce bombardamentele din Ucraina generează deconectări de energie în Republica Moldova.

„Din nou bombardamente în Ucraina, iarăși Moldova fără electricitate. Peste 80% din electricitate o primim prin linia Isaccea – Vulcănești, care trece prin regiunea transnistreană și apoi ajunge spre Chișinău. Când au loc bombardamente în Ucraina, această linie se deconectează automat și rămânem fără electricitate”, a explicat expertul.

Astfel, chiar dacă electricitatea o primim din România, orice deranjament asupra rețelelor electrice din Ucraina, ne afectează și pe noi.

Deputatul PAS, Radu Marian, a explicat și el că bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele.

„Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit pe teritoriul ucrainean care aducea electricitate din România. Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar fi putut dura mai mult. Nu ne ajută faptul că acum nu avem o linie directă de mare tensiune care să ne conecteze cu România. Aceasta nu este încă construită pentru că guvernările trădătoare precedente nu au făcut niciun progres. Abia guvernarea PAS a început anul ăsta construcția liniei de interconexiune cu România (Chișinău-Vulcănești, cu o lungime de 158 km) și va fi gata în aproximativ doi ani”, a menționat Radu Marian.

Reacția oficialilor

Președinta Maia Sandu a condamnat atacurile de miercuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care au lăsat Republica Moldova fără electricitate.

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens”, a scris șefa statului pe Facebook.

„Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a adăugat președinta Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că, bineînțeles, deconectarea electricității periclitează funcționarea normală a instituțiilor de învățământ, a spitalelor, a fabricilor, companiilor producătoare, dar și viața cotidiană a oamenilor.

„Specialiștii Moldelectrica lucrează pentru a remedia situația și pentru a reconecta la energia electrică întreaga țară. În aceste momente vă îndemn să fim uniți și solidari, ca să trecem și peste această nouă încercare. Cred că este mai clar ca oricând: prețul pentru libertate și pentru dreptul de a ne alege singuri calea și direcția este unul enorm. Suntem solidari pe deplin cu Ucraina. Transmit sincere condoleanțe tuturor celor care astăzi au pierdut ființe dragi din cauza rachetelor rusești”, a scris Natalia Gavrilița pe pagina sa de Facebook.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe. Vasnețov urmează să ofere explicații după ce, în urma atacurilor forțelor militare ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Republica Moldova s-a confruntat cu o pană masivă de curent, aflându-se în întuneric mai multe ore. Diplomatul rus nu a făcut declarații.

 „В темноте, но #безвас!”

După deconectările masive de miercuri, moldovenii s-au alăturat flashmob-ului cu genericul: „В темноте, но #безвас!”, lansat anterior de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

La această acțiune online s-au alăturat atât cetățeni simpli, cât și politicieni, jurnaliști, dar și alte persoane publice.

„Gazeta de Chișinău” amintește că o asemenea pană de curent, dar în proporții mai mici, a fost în R. Moldova și pe data de 15 noiembrie.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE