Roberta Metsola în Parlamentul de la Chișinău: „Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”. Opoziția a ignorat vizita 

481
0

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Trebuie să avem un viitor comun și Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a vă susține în calea de a deveni stat membru al UE”, este mesajul transmis de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a ținut vineri, 11 noiembrie, un discurs în ședința plenară a Parlamentului de la Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit președintei Parlamentului European, acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Republica Moldova a fost un mesaj puternic de speranță și solidaritate cu cei care împărtășesc valorile europene.

„Republica Moldova este un stat european – prin istorie, geografie, identitate, cultură și prin tradiție. Ștefan cel Mare a fost cel care a câștigat bătălii și a ajutat la stabilirea cursului Europei moderne. Și, de ani de zile, poporul vostru a demonstrat un sprijin neclintit pentru cursul european al țării, îmbrățișând principiile și valorile europene… Acordarea statutului de țară candidat la UE este o șansă istorică pentru Moldova de a consolida democrația, a abilita tinerii și a edifica o țară modernă și rezilientă. Acesta este, în egală măsură, un moment istoric pentru Europa. Este un avantaj în ambele sensuri, ne dorim să aducem Moldova în Europa, nu doar să aducem Europa în Moldova”, a declarat președinta Parlamentului European în plenul Legislativului de la Chișinău.

Roberta Metsola a dat asigurări că UE va fi alături de țara noastră și va ajuta în continuare Republica Moldova.

„Și vorbesc aici nu doar despre sprijinul politic… Mă refer și la un suport mai tehnic, administrativ, financiar și un sprijin mai practic în procesul de aderare, de exemplu, prin cooperarea dintre comisii sau cooperarea în contextul unor cercetări. În aceste timpuri grele, trebuie să rămânem uniți în fața celor care încearcă să ne despartă, a celor care răspândesc dezinformarea pentru a crea tulburări politice, a celor care amenință și șantajează folosindu-se de energie”, a menționat președinta Parlamentului European.

În acest context, Roberta Metsola a menționat că Uniunea Europeană va continua să ajute Moldova să își diversifice sursele de alimentare cu energie pentru a preveni mai departe destabilizarea.

„Statele Membre au facilitat deja noi interconexiuni. Îndeosebi, România a dat dovadă de un leadership atât de puternic în această privință. De asemenea, trioul Franța, Germania și România au făcut atât de mult în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Țara dvs. importă acum gaze naturale și din Slovacia. Acest fapt, stimați deputați, este o manifestare deplină a solidarității totale europene dincolo de toate frontierele. Înțelegem că inflația în creștere și facturile mai mari îngreunează situația oamenilor. Suntem hotărâți să luăm atitudine. Parlamentul European a adoptat măsuri de liberalizare temporară pentru anumite produse agricole moldovenești. Chiar ieri am aprobat niște legi menite să faciliteze transportul rutier de mărfuri în Uniunea Europeană pentru companiile și transportatorii moldoveni. Acest fapt va ajuta la stimularea exporturilor moldovenești în aceste timpuri dificile”, a specificat oficialul european.

La finalul discursului său, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost aplaudată în picioare de deputații PAS. Iar președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, a mulțumit șefei Parlamentului European pentru prezența, în premieră, în legislativul țării noastre, fapt care este apreciat de țara noastră drept un imbold puternic pentru cetățeni.

„În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova mulțumim că sunteți alături de noi, că ne-ați susținut, ne-ați înțeles în timpurile cele mai complicate. Doar împreună vom învinge, lumea civilizată și democrația vor învinge, războiul va rămâne în istorie. Mulțumim pentru viitorul nostru european”, a declarat Igor Grosu.

Este de menționat că deputații din opoziție – comuniștii și socialiștii, precum și cei din cadrul fracțiunii „Șor” nu s-au prezentat la ședința plenară de astăzi, ignorând, în acest fel, vizita oficialului european în țara noastră.

Într-un comunicat de presă, socialiștii și-au motivat absența invocând „ignorarea opoziției parlamentare în cooperarea interparlamentară”.

„Partidul Socialiștilor consideră cooperarea interparlamentară un element important în procesul de stabilire a unor relații de calitate atât cu alte țări, cât și în cadrul organizațiilor internaționale (CSI, UE etc). În acest sens, vizita președintei Parlamentului European în Republica Moldova ar putea da un impuls suplimentar dezvoltării relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul PSRM.

Iar reprezentanții Partidului „Șor”, formațiune care ar putea fi scoasă în afara legii, au protestat în Scuarul Teatrului de Operă și Balet. La protestul șoriștilor a participat și deputata comunistă, Diana Caraman, iar manifestanților le-au fost împărțite, inclusiv pancarte în limba engleză cu mesajul: „UE, Maia Sandu te minte!”.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE