Conflictul de la Volintiri, când preotul a refuzat să oficieze în biserică slujba prohodului pentru o enoriașă, s-a întâmplat din cauza vrajbei dintre preoți ai celor două mitropolii

835
0

După refuzul de a deschide biserica pentru un răposat din sat, parohul bisericii din satul Volintiri, raionul Ștefan-Vodă, a fost suspendat din funcție

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Preotul paroh al Bisericii  „Sfântul Gheorghe” din satul Volintiri, Rostislav Babălău, care se află sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Moldovei, a fost eliberat din funcție în urma mai multor solicitări ale sătenilor. Potrivit unei surse din sat, acesta urmează să oficieze slujbe într-un sat mic, Semionovca, din același raion. Decizia a fost luată după adunarea generală a locuitorilor.

După ce, pe 13 octombrie, pe o rețea de socializare a apărut o postare în care un localnic anunța un caz „strigător la cer”: „Preotul paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe” din satul Volintiri, Rostislav Babălău, care se află sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Moldovei, a refuzat să deschidă ușile bisericii pentru înmormântarea regretatei consătence Alexandra Semionova – enoriașă și ctitor al Bisericii din satul Volintiri. Motivul acestui refuz constă în faptul că fiul defunctei, Alexandra Semionova, domnul Alexei Semionov, este preot paroh la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Chișinău, din cadrul Mitropoliei Basarabiei”, scrie Iulian Rusanovschi într-o postare pe Facebook.

Potrivit postării lui Rusanovschi, oamenii au insistat în zadar ca preotul să permită aducerea în biserică a sicriului cu răposata: „În aceste clipe, zeci de oameni adunați în jurul sicriului, au rămas consternați de modul necreștin și inuman în care au fost tratați de preotul satului, dar și de faptul că au fost incitați la ură împotriva clerului Mitropoliei Basarabiei. Atragem atenția că defuncta, Alexandra Semionova, a ajutat toată viața biserica din sat pe care a frecventat-o regulat, însă ca răsplată a fost lipsită de posibilitatea oficierii slujbei de înmormântare în incinta bisericii”.

 

Dușmănia dintre preoții celor două mitropolii de la Chișinău

„Gazeta de Chișinău” a solicitat Mitropoliei Moldovei să comenteze fapta parohului care se află sub oblăduirea ei și să ne comunice dacă preotul în cauză este la prima abatere de acest fel.

Un preot de la Mitropolia Moldovei ne-a comunicat că „Noi nu avem de unde să știm dacă s-a mai întâmplat așa un caz, pentru că nu ducem evidența de fiecare dată. De ce nu s-a oficializat prohodul trebuie întrebați cei care erau în localitate și preotul respectiv – de ce a reacționat așa? În orice caz, preotul Rostislav Babălău nu mai oficiază liturghii în satul Volintiri. Acesta a fost eliberat din funcție. Preotul nu are interdicție legată de calitatea canonică, dar a fost eliberat din funcția de paroh al satului Volintiri, raionul Ștefan-Vodă, în urma mai multor solicitări din partea sătenilor”.

O enoriașă a bisericii din sat ne-a spus că „răposata a meritat să i se facă slujba de pomenire în incinta bisericii, nu în curtea ei, ea fiind o femeie credincioasă”.

Potrivit ei, interdicția de a trece sicriul răposatei prin biserica din sat este o urmare a unei dușmănii vechi, cunoscute la Volintiri, dintre preotul Rostislav Babălău (Mitropolia Moldovei) și Alexei Semionov (fiul răposatei), preot paroh la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Chișinău, din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Mai mult, și ginerele răposatei – Grigore Cătan, este preot. E o familie cu mai mulți preoți.

Femeia ne-a mărturisit că la Volintiri a avut loc adunarea generală a satului, unde s-a decis transferarea lui Babălău la Semionovca, Ștefan-Vodă.

Potrivit juristului și avocatului Iulian Rusanovschi, conform legislației specifice instituțiilor religioase, Biserica de la Volintiri are statut de monument istoric și aparține cu drept de proprietate statului (în administrarea Ministerului Culturii), iar gestiunea propriu-zisă a lăcașului este transmisă comunității religioase, și nu preotului în mod personal.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE