Cu „Tatăl nostru…” și ranga metalică la proteste. Luptători moldoveni în Ucraina: „Nu vă lăsați manipulați de acestea și alte lepădături”

662
0
Foto:replicamedia.md

Așa cum ne-am obișnuit deja, zilele de duminică vin să zguduie capitala de lozincile celor care-și spun protestatari, care vin și pleacă organizat și scandează la comandă. Nici ultima duminică nu a fost o excepție, a opta la număr, de altfel.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit oamenilor legii, la acțiunile de duminică din centrul Chișinăului ar fi participat circa 1 700 de persoane. Au venit cu microbuzele puse la dispoziție de organizatori și au plecat la fel. În mare parte, oamenii stăteau cuminți și plictisiți să sprijine gardurile din centrul orașului. Alții, supărați probabil pe experiențele duminicilor anterioare, de această dată au decis să vină cu scaunele de acasă.  Unii au avut misiunea de a le împărți flori polițiștilor, iar pentru că cei din urmă nu le acceptau, bietele flori au rămas să fie călcate în picioare de mulțimea rătăcită. Alții umblau haotic cu niște coroane funebre în mână, pe care, după ce nu mai știau ce să facă cu ele, le lăsau sprijinite de copaci.

Agresivitatea, injuriile și amenințările la adresa jurnaliștilor care-i întrebau „la ce-au venit” au fost la ordinea zilei. Unii au fost surprinși cum îi iau la rost pe alți protestatari pentru că „nu strigă” suficient de mult și de tare.

Foto: tv8.md
Foto: tv8.md

Și de această dată, organizatorul numărul unu al protestelor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat de prima instanță la 7,5 ani de pușcărie pentru furtul miliardului, le-a vorbit simpatizanților săi de la un monitor instalat în centrul Chișinăului.

Iar la începutul acțiunii, organizatorii au rostit rugăciunea „Tatăl nostru…”. Asta după ce cu puțin timp în urmă, poliția anunțase despre reținerea mai multor tineri „cu comportament dubios”. Aceștia aveau la ei răngi metalice, articole pirotehnice, genți pline cu alcool și alte obiecte suspecte. În total, pe parcursul zilei de duminică, 65 de persoane cu comportament dubios au fost conduse la sediile poliției pentru identificare și documentare, printre care și patru minori. Cei reținuți au ajuns pe mâna poliției după ce au încercat o serie de provocări la adresa structurilor de forță și acțiuni cu scop de destabilizare – forțarea cordonului de polițiști, aplicarea forței fizice asupra oamenilor legii.

De această dată în rândul protestatarilor s-a manifestat și „veterana” protestelor din Chișinău, Maia Laguta, care, pe timpuri, scotea în stradă pensionarii. Ea a încercat să rupă de una singură cordonul polițiștilor, iar pentru că nu i-a reușit, i-a luat la rost pe doi bărbați din apropiere cărora le-a reproșat că sunt prea cuminți.

Luptători moldoveni în Ucraina: „Nu vă lăsați manipulați de acestea și alte lepădături”

Între timp, câțiva luptători moldoveni care au ales să lupte împotriva cotropitorilor pe frontul din Ucraina vecină, își îndeamnă camarazii de arme, cei alături de care au luptat în războiul din Afganistan și în cel din Transnistria, să nu se „lase manipulați” și să nu fie de partea hoților. Legionarii moldoveni au făcut aceste declarații pentru jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, reporteri de război în Ucraina. Imaginile au fost postate pe site-ul TV8.

„Vrem să ne adresăm către dvs. În primul rând, ceea ce se întâmplă azi în Moldova, toate protestele acestea organizate de așa-numiții veterani de război, cum sunt domnul Severin și alții, vrem să le aducem aminte că, în 1992, pe câmpul de luptă, ei nu erau, am fost noi și știm tare bine ce s-a petrecut acolo. Acum ei iarăși îndeamnă veteranii de război să se răscoale contra actualei guvernări, dar să știți, băieți, că asta e mâna Moscovei și sunt finanțați de Moscova. Uitați-vă atent ce se petrece aici, în Ucraina, și dați-vă seama ce se va petrece în Moldova în curând dacă o să susțineți acest protest și îndemnurile acestor veterani falși”, a spus unul dintre luptătorii moldoveni.

„Oameni buni, nu vă lăsați manipulați de acești hoți alde Șor, Cavcaliuc, Dodon și alte lepădături, nu vă dați seama că ei au furat țara, din cauza lor suntem în așa gaură financiară mare”, a menționat un alt luptător.

Totodată, ei și-au mustrat foștii camarazi pentru faptul că, în loc să apere președinta, ei sar în apărarea hoților care „au furat țara în lung și-n lat timp de 30 de ani”. „A dat Dumnezeu să mai avem un președinte care mai are suflet și inimă pentru țara asta, se străduie din răsputeri să facă ceva. Iar voi, în loc să o protejați, să o apărați, că-i o doamnă… De unde vreți să vă majoreze compensațiile, că primiți câte 750 de lei dacă au furat țara asta de 30 de ani? Avem hoți toată țara care o fură în lung și-n lat”, a menționat un alt luptător moldovean care luptă pentru Ucraina.

„Gazeta de Chișinău” precizează că protestele în centrul capitalei au început pe data de 18 septembrie și sunt organizate de Partidul „Șor”. Liderul formațiunii, deputatul fugar Ilan Șor, se ascunde în Israel de justiția moldovenească. Acesta a fost condamnat de prima instanță la 7,5 ani de pușcărie fiind găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Totodată, deputata „Șor”, Marina Tauber, se află acum în arest la domiciliu. Aceasta este cercetată penal pentru acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii.

Anterior, oamenii legii au ridicat de la reprezentanții formațiunii zeci de pungi în care erau 3,5 milioane de lei, bani, care se presupune că erau destinați pentru plata săptămânală a protestatarilor.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE