RISE Moldova: Ruble pentru Dodon

200
0

Igor Dodon are o remunerație de 202 mii de lei lunar, banii au provenit inclusiv de la oameni de afaceri apropiați Kremlinului

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Aflându-se în funcția de șef al statului, Igor Dodon și partidul său și-au construit unele campanii electorale pe teze precum că Republica Moldova e în pericol să fie capturată de străini. Totodată, insistau și asupra faptului că asociațiile obștești susținute financiar din exterior reprezintă o amenințare la adresa țării, scrie într-o investigație RISE Moldova.

Doar că, după ce la sfârșitul anului 2021 Igor Dodon a pierdut întreținerea contribuabililor moldoveni, el însuși a trecut la „întreținerea” unei asociații obștești finanțate de oameni de afaceri apropiați Kremlinului. Mutarea a venit și cu o remunerație de zece ori mai mare decât cea pe care a avut-o în perioada în care a fost președinte de țară. Mai exact, 202 mii de lei pe lună, cuantum pe care singur și l-a aprobat. Banii au provenit inclusiv de la oameni de afaceri apropiați Kremlinului.

Jurnaliștii RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul „Dossier”, au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești din Moldova condusă de fostul președinte socialist. Însumate, e vorba de peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa 5 milioane de lei sau aproximativ 300 de mii de dolari.

În investigația RISE Moldova se reamintește că, pe 30 iunie 2021, într-o zi de miercuri în care socialiștii și comuniștii chemau oamenii la marșul „Iubesc Moldova”, a mai avut loc un eveniment despre care Dodon va informa publicul larg abia peste câteva luni. În acea zi, Agenția Servicii Publice din Moldova a eliberat certificatul de înregistrare a Asociației Obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” (UAMR). Administrator (președinte) și beneficiar (!) – Igor Dodon.

La scurt timp, asociația lui Dodon începe să primească milioane din străinătate. Deocamdată, însă, liderul socialiștilor și anturajul acestuia evită să comenteze înregistrarea noii organizații.

Iar peste câteva zile, la marșul electoral „Iubesc Moldova”, desfășurat în fața Parlamentului și Președinției, Igor Dodon, proaspăt șef al asociației obștești, va cere „să fie eliminați [de la guvernare] trădătorii care s-au vândut altora, cei care lucrează împotriva poporului moldovenesc, împotriva statalității”.

„Nu avem nevoie ca cineva din alte state să ne aducă valorile sale. Acele valori nu sunt ale noastre!”, îi va ține isonul colega sa de partid Zinaida Greceanîi, în acel moment speakerul Parlamentului.

Totuși „valorile din străinătate” vor veni. Ce-i drept, mai târziu și direct pe contul bancar al asociației lui Dodon. Și practic fiecare tranșă va fi însoțită de noi declarații anti-occidentale ale fostului președinte al R. Moldova și ale colegilor lui.

Mai multe detalii citiți în investigația RISE Moldova.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT