Despre frigul suportat la Orhei în anii de studenție

542
0
Victoria Popa
Victoria Popa

Acum, când ne-am pomenit cu cea mai mare criză energetică de la independență încoace și autoritățile ne îndeamnă să economisim energia electrică, am avut un deja vu. Mi-am amintit că în timpul studiilor la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei, 1995 – 2000, vreo patru ani am avut apă rece și curent electric pe ore, iar agentul termic a lipsit cu desăvârșire. Caloriferele căminului situat pe artera principală a urbei erau reci ca gheața. De fapt, cât timp am învățat la Orhei, caloriferele din căminele noastre serveau doar pentru decor. Nu-mi amintesc să fi fost vreodată calde cât timp am locuit la cămin.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Serile, aprindeam câte o lumânare, pentru că stăteam pe întuneric de la orele 16.00 la 22.00 și învățam. Lumânarea dădea și lumină și puțină căldură. Erau zile când conectam singură un plonjor pe care-l puneam în vasul cu apă, aburii încălzind camera mică de cămin.

În rest, căldură era de la peturile cu apă caldă cu care adormeam. Așa a fost. Așa am trăit. Și în situația mea s-au aflat sute de tinere care și-au făcut studiile la Colegiul Pedagogic din Orhei.

Din cauza frigului, care devenea insuportabil, am stat cu chirie la niște bătrâni, unde pentru a avea un pic de căldură puneam un reșou electric, dar și atunci doar când era lumină. Am rezistat.

Doar într-o zi din săptămână nu-mi era frig, era atunci când mergeam acasă, la părinți. Așa au trecut cinci ani.

Atunci orheienii au rezistat și ei vremurilor… Nimeni din locuitorii urbei nu a protestat, nu a așteptat un personaj ca Șor sau pe ruși ca să-i „salveze” de la frig și sărăcie, căci și sărăcie era de ajuns.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT