Furnizorii ar putea fi obligați să presteze servicii inclusiv rău-platnicilor. Atenție! Nu sunt vizați toți datornicii 

1012
0

Prestatorii de servicii ar putea să fie obligați să furnizeze gaz, căldură și electricitate inclusiv consumatorilor casnici care acumulează datorii la plata facturilor. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 3 noiembrie, în prima lectură. Documentul urmează să fie votat în lectură finală.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

DONEAZĂ

Respectiv, odată intrată în vigoare, legea va interzice deconectarea consumatorilor casnici de la instalațiile de livrare a gazelor naturale, a energiei termice și a energiei electrice, în perioada rece a anului.

Atenție, însă, nu sunt vizate toate categoriile de datornici. Prevederile legii ar urma să se extindă asupra gospodăriilor casnice cărora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată; datoria scadentă a cărora a fost executată în cuantumul de 50% din suma datorată pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată și 60% cu grad de vulnerabilitate ridicată; gospodăriilor casnice a căror sumă cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu depășește 10 000 de lei.

„Avem nevoie de o lege care va proteja, în primul rând, pe cei mai vulnerabili cetățeni, oferindu-le speranță că nu vor rămâne fără servicii de alimentare cu gaze, electricitate și căldură în sezonul rece al anului”, a menționat unul dintre autorii proiectului, deputatul Vladimir Odnostalco.

„Încercăm, prin acest proiect, să găsim un echilibru să-i protejăm pe cei mai vulnerabili, dar, în același timp, să fim foarte atenți să nu descurajăm plata facturilor, pentru că aceasta va pune în pericol asigurarea cu energie electrică, cu gaze naturale și cu energie termică. Trebuie să fim responsabili în promovarea acestui proiect de lege”, a declarat deputatul PAS, Dan Perciun.

Proiectul a fost susținut de 77 de deputați și urmează să fie aprobat în lectura a doua. Potrivit estimărilor prealabile ale autorilor proiectului, numărul beneficiarilor este de aproximativ 1,1 milioane de persoane.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

DONEAZĂ