Un sistem sigur de apărare antiaeriană ne-ar costa miliarde de euro, susține ministrul Apărării. Mult mai fezabil e „Sistemul de apărare colectivă”, consideră ex-atașatul militar la NATO

370
0

Construirea unui sistem sigur de apărare antiaeriană ar costa Republica Moldova miliarde de euro și ar putea dura ani și ani de zile. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în emisia postului de televiziune TVR Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Este un sistem destul de complicat care se creează reieșind din teritoriu și relieful fiecărei țări în parte. Noi avem un studiu destul de detaliat de partenerii occidentali. Aceste date ne arată necesitatea de mai multe sisteme de radare la diferite înălțimi și cu posibilitatea de acoperire a teritoriului național, inclusiv a teritoriului adiacent până la distanța de circa 200-250 km. Cât privește capacitatea de intervenție, iarăși se eșalonează la nivel tactic, operațional și strategic și respectiv impune achiziționarea sau dotarea cu diferite sisteme. Nivel tactic – vorbim despre rachete de distanță mică și medie, la nivel operativ cu o distanță de 40-80 de km și la nivel strategic niște sisteme mai performante ce ar depăși 200 de km. Acestea ar fi niște costuri colosale pe care Republica Moldova nu și le-ar permite într-un timp scurt”, a declarat Nosatîi.

Costurile sunt estimate la miliarde de euro, iar durata de construcție de până la 7 ani. „Sistemul de apărare colectivă” e unica soluție, consideră fostul comandant al Armatei Naționale și fost atașat militar la NATO, Vitalie Stoian.

„Apărare colectivă înseamnă că fiecare dă ceea ce poate. Asta înseamnă că vecinii care sunt cu tine într-o alianță te ajută în caz de necesitate. Nu aș spune că NATO s-a implicat direct în acțiunile militare care se desfășoară în teatrul de operații în Ucraina, dar totuși țările care sunt membre NATO sprijină destul de puternic Ucraina. Mă refer la Polonia sau SUA care sunt cei mai fideli aliați… În cadrul NATO este și un comitet de monitorizare a spațiului aerian, acolo unde intră toți vecinii – Moldova, Ucraina, România, dar și alte țări din zona aceasta și schimbul de informații pentru interceptarea aeronavelor străine. Aici ar fi bine, spre exemplu: patrularea poliției aeriene de către vecinii noștri ori România, ori Ucraina să ne ajute, deoarece noi nu avem așa posibilități”, a declarat Stoian pentru portalul Zona de Securitate.

Precizăm că pe 10 octombrie curent, trei rachete rusești, lansate în atacurile asupra Ucrainei vecine, au survolat teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt a fost confirmat, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, rachetele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA” și prezentau un real pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE