„Vom avea trei cazane cu gaze naturale, care vor oferi căldură. O să ne descurcăm, nu e ușor, dar nu punem presiune pe autorități”

576
0

Majoritatea instituțiilor de învățământ din R. Moldova, adică 1.481 din 2.672, sunt încălzite cu gaze, iar alte 405 sunt conectate la rețelele termice centralizate, sunt datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC), oferite pentru europalibera.org.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Datele MEC, oferite Europei Libere, arată că doar 107 din instituțiile conectate la gaz și la sistemele centralizate au posibilitatea să treacă la surse alternative de încălzire. Pentru asta, ar avea nevoie, în total, de aproximativ 1.200 de tone de cărbune, 900 de metri steri de lemne și 4.100 de tone de biomasă (pelete, brichete, paie).

În luna august a anului curent, vicepremierul Andrei Spînu a precizat că o bună parte din instituțiile de învățământ din R. Moldova care sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire pot folosi cărbune, iar 116 școli din Moldova mai au sobe.

Totodată, Guvernul a pregătit un plan de acțiuni pentru depășirea crizei energetice în sezonul de încălzire 2022-2023. Potrivit documentului, în caz de necesitate, elevii vor trece la studii online.

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu reprezentanții mai multor instituții de învățământ din republică și a aflat cum se descurcă, dar și ce metodă de încălzire folosește fiecare instituție în parte.

Pelaghia Traci, directoarea Liceului Teoretic „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din satul Taraclia, raionul Căușeni, ne-a spus că atât elevii, cât și profesorii așteaptă să se mute într-un bloc de studii nou, iar acolo vor avea trei cazane de încălzire cu gaze naturale.

„Acum, după vacanța de toamnă, urmează să ne mutăm într-un bloc nou. Aici, unde suntem acum, e frig, pentru că blocul e vechi și necesită reparații. Așteptăm mâine-pomâine să ne anunțe că putem să ne mutăm. Acolo vom avea parte de trei cazane cu gaze naturale, care vor oferi căldură. O să ne descurcăm, nu e ușor, dar nu punem presiune pe autorități”.

Gimnaziul Șolcani, din raionul Soroca, dispune de 20 de metri steri de lemn, ne-a comunicat directoarea Gimnaziului, Zinaida Chiorescu.

„Am cumpărat 20 de metri steri de lemn. Bugetul instituţiei nu ne-a permis să cumpărăm şi cărbune pentru perioada rece a anului, de aceea Direcţia de învăţământ Soroca ne-a alocat suma de 127 de mii de lei, din care am cumpărat 13 tone de cărbune și așa vom încălzi instituția”, ne-a declarat Zinaida Chiorescu.

După reparația clădirii Gimnaziului Mingir, din satul Mingir, raionul Hâncești, reprezentanții instituției spun că nu mai îngheață.

„Proiectul de reparație din 2015 a prevăzut schimbarea ferestrelor și ușilor unui bloc, în care se află sala festivă și sala sportivă, precum și intrarea principală în școală. Totodată, au fost izolați termic pereții exteriori ai clădirii și reabilitat parțial acoperișul. În plus, sunt reduse emisiile de CO₂ în volum de 134 de tone anual. Noi ne descurcăm. Pe online nu vom trece”, ne-a spus secretara Gimnaziului Mingir.

Menționăm că, de miercuri, 19 octombrie, toate grădinițele din Chișinău încep a fi conectate la agentul termic. O decizie în acest sens a fost luată de către Direcția generală educație tineret și sport, în comun cu Primăria capitalei, a anunțat șeful adjunct al Direcției educație, Andrei Pavaloi.

„Ca urmare a analizei situației privind temperatura în grupele grădinițelor din municipiul Chișinău, în 129 de instituții de educație timpurie s-a constatat că temperatura medie în grupe constituie 15,4 grade Celsius. Totodată, 89 din 129 de instituții preșcolare au solicitat prin demersuri conectarea agentului termic”, precizează DGETS, printr-un comunicat de presă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE