Medicamentele expirate: de ce sunt periculoase și cum le gestionăm

819
0
Foto simbol

Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase. Ajunse în gropile de gunoi, în apă sau pe sol, acestea au un impact negativ asupra mediului înconjurător. În Republica Moldova nu există în prezent un regulament privind gestionarea deșeurilor farmaceutice, care ar permite inclusiv colectarea produselor farmaceutice expirate de la populație, spune Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Astfel, soluția pentru cetățeni rămâne predarea medicamentelor expirate către farmaciile care colectează astfel de deșeuri. Un exemplu este Farmacia „Felicia”, care a amplasat coșuri de colectare în filialele din șase localități ale republicii.

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a precizat pentru „Gazeta de Chișinău” că medicamentele expirate aruncate la gunoi sau care ajung în ape reprezintă un pericol pentru sănătate și pentru mediul înconjurător.

Eliminarea substanțelor farmaceutice în mediu ar putea nu numai să dăuneze ecosistemelor și vieții sălbatice, ci și să slăbească eficacitatea respectivelor substanțe farmaceutice, în special în cazul antibioticelor, întrucât pot duce la apariția rezistenței la antibiotice”, subliniază AMDM.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Referitor la gestionarea medicamentelor expirate, AMDM spune că, actualmente, acestea sunt colectate, depozitate și distruse conform prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății și Protecției Sociale nr.09 din 06.01.2006 „Cu privire la nimicirea inofensivă a medicamentelor cu termen de valabilitate expirat, contrafăcute, cu deficiențe de calitate sau fără documente de origine (însoțire)”.

Totuși, instituția menționează că, în acest moment, cadrul legal în vigoare nu prevede colectarea de la populație a medicamentelor expirate.

La etapa actuală, Regulamentul privind gestionarea deșeurilor farmaceutice, care permite inclusiv colectarea produselor farmaceutice expirate de la populație, este în proces de elaborare. Astfel, îndemnăm cetățenii să fie prudenți, să procure și să utilizeze rațional produsele medicamentoase, timp în care autoritățile sunt în proces de definitivare a tuturor proceselor ce presupun colectarea acestor tipuri de deșeuri de la populație”, menționează AMDM.

Ce fac cetățenii cu medicamentele expirate

Având în vedere că deocamdată nu există un regulament privind colectarea medicamentelor expirate de la populație, reporterul „Gazetei de Chișinău” a întrebat câteva persoane ce fac ele cu medicamentele după expirarea acestora.

Când văd că un medicament este expirat, de obicei îl împachetez în ceva mai sigur și îl arunc la gunoi”, a spus Cristina Jicol, din Chișinău.

La fel procedează și Maria Bacal din Ungheni. Ea spune că e conștientă de pericolul pentru mediu al medicamentelor expirate, însă în satul în care locuiește nu există un serviciu specializat pe colectarea produselor farmaceutice.

De câteva ori am întrebat în farmaciile din Orhei dacă se colectează la ei medicamente expirate și am primit răspuns negativ. Unele le adun și le dau unei prietene care lucrează la spital, iar altele, mai puțin toxice, le arunc”, a menționat Tatiana Grigorița, din Orhei.

Dintre persoanele intervievate, Diana Manole din Chișinău, a spus că are în localitate farmacie care colectează deșeurile medicale.

Noi reciclam, compostăm și le aruncăm foarte puțin la coșul de gunoi. Medicamentele expirate le ducem la farmacie în coșuri special amenajate. Chiar pentru mâine am pregătit o punguță”, a povestit Diana Manole.

O farmacie din R. Moldova colectează medicamente și dispozitive medicale expirate

Farmacia „Felicia” a lansat în 2021 acțiunea de colectare selectivă pentru distrugerea ulterioară a deșeurilor medicale. Astfel, la Chișinău, Hâncești, Bălți, Soroca, Ungheni și Comrat au fost instalate în cadrul filialelor coșuri de sortare și colectare a produselor farmaceutice expirate. Potrivit informației prezentate pe site-ul farmaciei, timp de un an au fost distruse peste 1000 de kg de medicamente.

Solicitați de reporterul „Gazetei de Chișinău”, consultanții Farmacii „Felicia” ne-au spus că se colectează mai multe tipuri de medicamente: cu termen expirat sau neutilizabile, cu ambalaj deteriorat, cu regim de temperatură ce nu a fost respectat, retrase din comercializare de producător, aflate la populație, rezultate în urma schimbării tratamentului, vindecării sau decesului pacientului. E preferabil ca medicamentele să fie aduse în ambalajul original.

La categoria dispozitive medicale, farmacia colectează orice tip de tehnică medicală (termometre electronice, tensiometre, stetoscoape, oxiometre, glucometre, nebulizatoare etc.) și baterii.

Nu se adună: termometre cu mercur, măști și mănuși de unică folosință, echipamente care au în componența lor elemente/substanțe radioactive, deșeuri contaminate (seringi folosite, ace de la glucometre, echipamente de protecție anti-covid).

Totodată, farmacia colectează ambalaje din plastic de la produse cosmetice sau de îngrijire (creme, șampoane, geluri de duș etc.), procurate din rețeaua de farmacii Felicia sau din oricare alt punct comercial.

Farmacia Felicia, bd. Grigore Vieru 13
Farmacia Felicia, bd. Grigore Vieru 13
Farmacia Felicia, bd. Grigore Vieru 13

De menționat că, la Chișinău, medicamentele pot fi colectate la următoarele adrese: str. Calea Ieșilor 3/2, bd. Grigore Vieru 13, str. Kiev 1, bd. Dacia 21/6, str. Ion Dumeniuk 12.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE