„Strigător la cer. Guvernarea actuală ne va duce la sapă de lemn”

918
0

Beneficiarii programului „Prima Casă” au protestat la Guvern împotriva creșterii ratei dobânzii la creditele ipotecare

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Peste o sută de oameni, beneficiari ai programului „Prima Casă”, s-au adunat miercuri, 13 iulie, în fața Guvernului, pentru a protesta împotriva creșterii ratei dobânzii la creditele ipotecare cu 5,35%. Manifestanții susțin că nu fac față acestei majorări și, cel mai probabil, vor fi nevoiți să plece peste hotare pentru a putea achita sumele necesare. Aceștia cer revizuirea ratei procentuale și anularea majorării. Ministerul Economiei al R. Moldova a elaborat un proiect de lege prin care se propune atenuarea șocului asupra societății, ca urmare a majorării indicelui de referință pentru stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru programul Prima Casă. Astfel, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1.35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă, conform condițiilor inițiale stabilite de programul Prima casă”.

Fiind prezentă la eveniment, am discutat cu mai mulți protestatari. Majoritatea mi-au mărturisit că sunt dezamăgiți și disperați din cauza creditului.

Au venit să-și exprime nemulțumirea și mame cu copii mici, printre ele și profesoara Lucia Ciobanu.

Suntem descurajați. Luna aceasta am primit notificare de la bancă despre majorarea ratei. Noi am avut un indice de referință de 4,12%, iar acum Banca Națională a adăugat în plus 5,35%. Încercăm să căutăm soluții, dar este complicat. Lucrează doar soțul, eu sunt în concediu de maternitate. Perfect ar fi ca rata să rămână cea inițială și să achităm așa cum a fost stabilit conform contractului ipotecar”, a menționat Lucia Ciobanu, pentru „Gazeta de Chișinău”.

Eram conștientă, dar nu m-am așteptat…”

Istoriile dramatice ale moldovenilor, „beneficiari” ai programului „Prima Casă”, m-au lăsat fără cuvinte… Mame, care își cresc singure copiii și care au sperat că acest credit ipotecar le vor face viața mai ușoară, astăzi nu mai au încredere în ziua de mâine.

Când am luat acest credit ipotecar, regula era să luăm un apartament în funcție de salariul pe care îl avem. Suma pe care o achitam lunar nu trebuia să depășească 50% din salariu. Însă acum nu-i mai interesează acest aspect. Dacă avem un venit de 5000 lei, cum putem achita creditul de 7000? Nu vom face față. S-a dublat rata și totodată s-au ridicat prețurile la serviciile comunale, la produsele alimentare, combustibil. Cum să trăim? Am copii și sunt fără soț, dar nu am parte de ajutor din partea statului. M-am gândit să-mi fac viața mai ușoară și am acceptat să apelez la acest program. Inițial era avantajos, dar acum… Creditul este flotant, dar nu m-am așteptat că va crește rata într-atât. Și nimeni nu iese măcar să ne asculte cerințele…”, mi-a spus în cadrul unei discuții o tânără mămică, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Guvernarea ne motivează și pe noi să plecăm din Moldova”

Aproape toate persoanele cu care am discutat, mi-au spus că unica soluție, în caz că Guvernul nu se va autosesiza, este să plece peste hotare pentru un salariu mai bun.

În septembrie, 2021 împreună cu soția mea care lucrează în calitate de profesoară, am luat un apartament prin programul Prima Casă. Noi plăteam până acum 4700 lei lunar, însă după majorarea ratei va trebui să achităm circa 7200 lei. Este exagerat. Apartamentele s-au oferit conform posibilităților. Acum ei au dublat practic rata creditului și nici nu se mai gândesc la salariile noastre. Apartamentul pe care l-am luat este într-o stare mai veche, de aceea necesită reparații. Am luat cu gândul că vom putea strânge bani și vom renova condițiile. Acum, cu această majorare, ne-au luat orice șansă de a aduna bani. Nici nu avem cu ce să îmbrăcăm copiii. Guvernarea trebuie să anuleze creșterea ratei și să o stabilizeze – să nu ne trezim peste un an că ei iarăși majorează creditul. Lumea nu mai știe la ce să se aștepte. Guvernarea spunea că va întoarce lumea înapoi în țară, dar prin astfel de hotărâri, ne motivează și pe noi să plecăm din Moldova”, a mărturisit Veaceslav Panaitov pentru „Gazeta de Chișinău”.

O poziție similară a avut și Alexandru Negură. El mi-a spus că a apelat la credit ipotecar pentru ca împreună cu copiii să se bucure de casa lor, însă fericirea nu a durat mai mult de un an.

Am luat apartamentul anul trecut în septembrie. Mi s-a dat apartamentul în conformitate cu salariul. Trebuia să achităm inițial câte 4700 lei lunar. În iarna anului 2022 s-a adunat la această sumă încă 300 lei și acum s-au mai adăugat la acești 5000 lei încă 2600. Am făcut un calcul: dacă o întindem 20 de ani, după cum ni s-a dat creditul, apartamentul de 50 metri pătrați ne va costa 100 000 de euro. Este strigător la cer. Guvernarea actuală ne va aduce la sapă de lemn. În așa condiții vom fi nevoiți să recurgem la destrămarea familiei. Ca cineva dintre noi să plece peste hotare. Altă soluție nu este și este vina doar a guvernării”, a afirmat Alexandru.

Este extrem de greu să facem față prețurilor”

Întrebați ce doresc să obțină un urma acestui protest, oamenii mi-au spus că optează pentru revizuirea ratei procentuale și anularea majorării.

Dorim să fie întoarse condițiile care au fost până la 30 iunie curent, deoarece este strigător la cer ceea ce se întâmplă acum. Ne-au ridicat procentul atât de mult pentru acest credit că pur și simplu ne lasă fără bani pentru existență. Este extrem de greu să facem față prețurilor actuale. Nu știu cum o să ne descurcăm. Guvernarea nu se gândește că noi suntem cei care contribuim direct în bugetul statului cu impozitele din salariu. Dacă o să fim nevoiți să plecăm – cine o să contribuie? Guvernarea nu se gândește deloc la noi. Să spun că sunt dezamăgită e ca și cum nu aș spune nimic”, ne-a mărturisit o doamnă prezentă la protest, care, și ea, a dorit să-și păstreze anonimatul.

Cele peste o sută de persoane prezente la protest au semnat un demers către Guvernul Republicii Moldova și Banca Națională a Moldovei, prin care au cerut revizuirea ratei pentru creditul „Prima Casă”, conform formulei stabilite până la data de 01.07.2022, precum și plafonarea definitivă a ratei respective pentru beneficiarii de credit solicitat până la data de 01.07.2022. În caz că această propunere nu poate fi realizată, protestatarii propun compensarea deplină până la rambursarea totală a creditului a sumei care depășește rata lunară stabilită până pe 1 iulie curent.

Ministerul Economiei propune soluții

Totodată, pe parcursul zilei de ieri, Ministerul Economiei a anunțat despre un proiect de lege prin care se propune atenuarea șocului asupra societății, ca urmare a majorării indicelui de referință pentru stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru programul „Prima Casă”.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, rata dobânzii a crescut cu 5,35 puncte procentuale, de la 7.37% la 12.72%. Ca urmare a aprobării proiectului de lege, creșterea dată este limitată la patru puncte procentuale pe parcursul a șase luni, și la șase puncte procentuale pe parcursul a 12 luni consecutive. Astfel, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1.35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă conform condițiilor inițiale stabilite de programul ”Prima casă”. Potrivit legii, rata dobânzii este revizuită de două ori pe an.

Suplimentar, până la aprobarea proiectului de lege, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale, va fi emisă o dispoziție prin care se va stabili limita maximă a ratei dobânzii anuale pentru creditele acordate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”. Valoarea acesteia nu va depăși 11,37%, adică cu 1.35 puncte procentuale mai puțin decât conform condițiilor standard ale programului. Limitarea dată va fi aplicată începând cu 1iulie 2022, iar dobânzile sporite vor fi reajustate la prevederile Comisiei Situații Excepționale.

Totodată, pentru cele patru puncte procentuale de creștere admisă, Guvernul dezvoltă un mecanism de compensare a acestei creșteri pentru beneficiarii Programului. Valoarea compensației va fi în mărime de 50% din diferența ratei lunare majorate și a ratei lunare anterioare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE