Se coace pâine cu scandal la „Franzeluța”. Brutarii, dispuși să iasă la proteste. Mărul discordiei – funcția de director

595
0

Se coace pâine cu scandal la „Franzeluța”, cel mai mare combinat de panificație din R. Moldova. Angajații întreprinderii au afișat un banner imens pe fațada sediului central prin care și-au exprimat protestul în legătură cu tentativa de demitere a directorului general interimar, Victor Matcov. „Colectivul este capitalul întreprinderii. Avem dreptul la vot. Vrem să muncim acasă. Noi suntem acționarii. Atac raider legiferat”, scria cu litere mari și roșii pe bannerul de protest.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Scandalul a reizbucnit, de fapt, pentru că se coace de ceva vreme, în dimineața zilei de 28 iunie. Atunci, a fost convocat Consiliul de Administrație al întreprinderii,  iar angajații au acuzat Agenția Proprietăți Publice (APP) că încearcă, din nou, să-l demită pe directorul general interimar Victor Matcov pentru a desemna o altă persoană în loc. Angajații SA „Franzeluța” atenționează că sunt dispuși să iasă la proteste în masă în cazul în care Matcov va fi demis.

În timpul acțiunii de protest, în mare parte, angajații întreprinderii au declarat că nu vor accepta un alt director și că Victor Matcov este cel care a „scos întreprinderea din faliment”.

„Cum am ajuns la așa ceva?”, se întreabă fostul deputat Alexandr Slusari, care susține că actualul director este „presat” de jumătate de an să renunțe la funcție. „De câteva ori au încercat să-l preseze pe directorul interimar să scrie cerere de demisie din motive de sănătate. Au folosit și alte metode. Și nu este clar de ce fac acest lucru. Actualul conducător a ieșit din colectivul de muncă. În scurt timp a eliminat anumite scheme la „Franzeluța” și a redus pierderile pentru primul trimestru al anului cu câteva milioane de lei. Colectivul de muncă este în alertă. Sunt convinși că scopul remanierii ar fi desemnarea unui funcționar de la guvern, care va relua schemele murdare”, susține fostul deputat, care solicită intervenția directă a prim-ministrului Gavrilița și sancționarea factorilor responsabili de la APP și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Directorul interimar al SA „Franzeluța” nu a comentat situația creată la întreprindere, nu a confirmat și nici nu a infirmat faptul că se încearcă destituirea sa. La solicitarea redacției „Gazetei de Chișinău”, Matcov a ezitat să clarifice situația.

De cealaltă parte, APP a confirmat faptul că adunarea generală a acționarilor SA „Franzeluța” s-a întrunit în dimineața zilei de 28 iunie și a aprobat noua componență a Consiliului de Administrare. Respectiv, șase membri sunt reprezentanți ai administrației publice centrale, și un reprezentant, din rândul acționarilor minoritari. De asemenea, în cadrul ședinței, a fost audiat raportul de activitate a întreprinderii, raportul de audit și nivelul de executare a indicatorilor de performanță al directorului interimar.

„Propunerea angajaților de a numi un reprezentant al lor în consiliu a fost respinsă deoarece lista semnăturilor de susținere s-a dovedit a fi falsă, nefiind rectificată în termenele stabilite. Noul consiliu urmează să se întrunească în următoarele zile pentru a selecta președintele CA.  Contrar multiplelor declarații care includ și chemării la proteste, cu scop de destabilizare a acestei întreprinderi strategice și dezbinării spiritului de conlucrare a colectivului, Agenția Proprietății Publice va continua eforturile de susținere a angajaților SA „Franzeluța”, pentru a menține stabilitatea locurilor de muncaăși dezvoltarea întreprinderii”, se menționează în comunicatul emis de APP.

 Nu este primul protest la „Franzeluța”

Precizăm că scandalul de la „Franzeluța” a izbucnit încă în luna aprilie. Atunci, APP anunța într-un comunicat de presă că directorul interimar, Victor Matcov, și-ar fi prezentat cererea de demisie cu o zi înainte de vizita directorului adjunct general al APP, Tatiana Savva, la întreprindere. Fapt care, potrivit APP, a determinat un grup de angajați să protesteze exprimându-și îngrijorarea că  odată cu plecarea directorului interimar interesele muncitorilor vor avea de suferit.

Atunci, APP declara că Victor Matcov depusese până la data respectivă două cereri de demisie. Una la 22 februarie și alta la 8 aprilie curent. „În ambele cazuri, Agenția Proprietății Publice i-a solicitat să rămână în funcție până va fi organizat un concurs sau până va fi găsit un alt administrator interimar”, afirma APP.

De menționat că Victor Matcov a fost numit în funcția de  director interimar al SA „Franzeluța” în octombrie trecut. Anterior, el a deținut mai multe funcții administrative în cadrul celui mai mare combinat de panificație din republică.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE