Laura Zara, absolventă: „O evaluare căreia i se acordă prea multă importanță”

1639
0

Examenele de Bacalaureat rămân a fi marea provocare din viața fiecărui absolvent. Unii mai obiectiv, alții mai subiectiv, toți tinerii spun în glas că: „Bacul este un adevărat «Bau-Bau» pentru adolescenți”. Reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu câțiva absolvenți. Tinerii spun că testele au fost complicate. Deși s-au pregătit zi și noapte pentru examenul maturității, unii itemi nu au fost deloc pe înțelesul absolvenților. Astfel, la această sesiune de Bacalaureat rata de promovare a absolvenților din licee este de 84,34%. Din cei 11070 de liceeni, 9336 au promovat examenul de Bacalaureat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Laura Zara are 17 ani și este absolventa Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Telenești. În acest an a susținut examenele de Bacalaureat la Limba și Literatura română, Istoria românilor și universală și Matematică (disciplină opțională). La Limba engleză a fost apreciată cu nota zece din oficiu, pentru că deține certificatul Cambridge.

„Examenul de Bacalaureat este un adevărat «Bau-Bau» pentru adolescenți. Deși sună prea dur, pe tot parcursul anilor de liceu, am resimțit ideea examenelor ca fiind o modalitate de talonare a elevilor. Am fost mereu o elevă ce se pregătea sistematic, motiv pentru care examenele în sine nu mi s-au părut grele, însă presiunea din partea profesorilor și a rudelor au îngreunat perioada. Nu m-am simțit deloc intimidată de camerele de supraveghere, de observatori, detectorul de metale, la fel ca unii dintre colegi, dar simțeam presiunea timpului, cele trei ore trecând foarte rapid”.

Laura spune că examenul la Limba română rămâne a fi nu neapărat cel mai greu, dar cu siguranță cel mai derutant.

„Personal, am fost derutată de unii itemi, a căror structurare mi s-a părut neclară, iar evaluatorii – subiectivi. Baremul îngust, limitarea ideilor și parțialitatea sunt cele mai mari probleme ale acestei probe (dar și ale întregului nostru sistem de educație), căci suntem privați în a ne explora imaginația, exprima opinia și îndreptăți convingerile. Pentru itemul doi la limba și literatura română nu era specificat dacă determinativele pe care trebuia să la scriem sunt contextuale sau nu, deruta s-a produs din cauza faptului că, în mod normal, primii itemi sunt mereu pe baza textului. Punctajul acordat redactării îl consider mult prea maleabil, fiind mai mult o modalitate de influențare a punctajului final decât un scor just acordat”.

Tânăra ne-a spus că rezultatele pe care le-a obținut sunt în concordanță cu notele, efortul și cunoștințe acumulate în cei trei ani de liceu.

„Am obținut trei note de 10 și o notă de 8 – la limba și literatura română, notă pe care am să o contest. Sunt rezultatele mele. Am media 9,5 (până în acest moment, rămâne a fi cea mai mare din raion)”.

 „Nu am înțeles ce fel de determinative vor ei”

Laura Zara a conchis că cei 12 ani de școală au lăsat-o cu un gust amar.

„Pot concluziona că examenele de Bacalaureat nu înseamnă cu adevărat nimic mai mult decât o evaluare căreia i se acordă prea multă importanță”.

Nichita Nedelea, elev la Liceul Teoretic „George Meniuc”, spune că odată ajuns în sala de examinare nu se ruga decât să aibă o notă de cinci.

„Mi s-a părut un examen foarte greu. Mai ales la Limba și literatura română. Nu am înțeles ce fel de determinative vor ei”.

Și Laura Șoimu, absolventă a IPLT „Onisifor Ghibu” din Chișinău, care a susținut examenele de Bacalaureat în acest an, mi-a spus că probele au fost stresante pentru ea. Mai cu seamă Limba și literatura română, dar și Geografia, disciplină la alegere.

„Primul examen a fost stresant deoarece aveam mari emoții din cauza camerelor și am stat exact sub camera de luat vederi. De asemenea, a fost complicat și subiectul unde trebuia de dat dovadă de creativitate. Și la disciplina la alegere, Geografia, mi-a părut complicată proba. În primul rând, din cauza că la începutul examenului am rămas fără atlas, pentru că au rămas semne după creionul simplu și verificatorii l-au luat deoarece au spus că voi copia. În al doilea rând, mi-a fost complicat să argumentez itemii pe care i-am avut de realizat la disciplina la alegere”.

Tânăra spune că se aștepta la nota minimă, mai ales la Geografie, dar rezultatele au fost mult mai bune.

„Să vă spun sincer, am așteptat să am nota cinci la geografie, dar am nota șapte și chiar sunt foarte mulțumită. Nu am de gând să dau la contestație, pentru că mă aranjează notele pe care le-am obținut”.

La sesiunea de Bacalaureat 2022 au fost admiși 11070 de candidați din licee, 4184 de candidați din colegii și centre de excelență, 221 de candidați din universități, 146 de candidați care s-au înscris în regim extern și 2088 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 17709 candidați.

Am vorbit cu Elena Vorotneac, profesoară de limba și literatura română din cadrul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chişinău. Profesoara mi-a spus că examenul de Bacalaureat din acest an nu a fost deloc dificil. Emoțiile au fost cele care le-au jucat festa elevilor.

„Mie nu mi s-a părut un test dificil, ba din contra. Nu știu de ce mă așteptam că testul din anul acesta va fi mai dificil, pentru că am văzut câteva teste de exersare. Tot ce a trebuit copiii să facă e să-și gestioneze emoțiile. Unii nu au citit cu atenție textul ca să poată răspunde la întrebări și să înțeleagă esența, iar asta s-a întâmplat din cauza emoțiilor”.

Am întrebat-o pe Elena Vorotneac cât de fondate sunt nemulțumirile absolvenților cu referire la examenul de Bacalaureat la Limba și literatura română.

„În ce privește itemul doi: și eu când am citit prima dată, m-am gândit care ar fi fost răspunsul. Am văzut că majoritatea elevilor pe care i-am întrebat au acumulat zero puncte, pentru că nu au înțeles întrebarea. Dacă e să vorbesc despre cei care au verificat testele, din contra, mi s-a părut că verificatorii au fost loiali și înțelegători. Am observat că evaluatorii au notat în favoarea copilului, asta pot să spun doar din ceea ce am văzut eu, nu pot să generalizez”.

Totodată, profesoara de limbă și literatură română mi-a spus că în urma sesiunii de Bacalaureat a înțeles că unii profesori au de muncit pentru a-i ajuta pe elevi să-și gestioneze emoțiile și managementul timpului.

„Încă o dată ne convingem că tinerii de astăzi sunt aruncați în fața testului fără a fi pregătiți să-și gestioneze emoțiile. Eu întotdeauna le-am spus elevilor mei să învețe să fie stăpâni pe timpul lor, și nu timpul să fie stăpânul copiilor. Asta ar trebui să facă fiecare profesor”.

Părinții sunt și ei emoționați. Unii dintre ei și-au însoțit odraslele la examene. Am vorbit cu mama unui absolvent, care a cerut să-i păstrez anonimitatea. Femeia mi-a spus că sistemul de învățământ din țara noastră are multe goluri și din cauza aceasta copiii vor alege să-și facă studiile peste hotare.

„Sunt profund dezamăgită de felul în care a fost punctată fiica mea”

„Am rămas profund dezamăgită de felul în care a fost punctată fiica mea. A învățat zi și noapte pentru aceste examene. A stat cu cartea în mână, fiind premiată și apreciată cu note de zece pe toți cei 12 ani de studii. Din cauza asta tinerii o să plece. Își vor face studiile în afara țării. Și atunci mă întreb pentru ce mai investim timp, bani, energie în copiii noștri dacă ei nu sunt apreciați?”

Astfel, la această sesiune de Bacalaureat rata de promovare a absolvenților din licee este de 84,34%. Din cei 11070 de liceeni, 9336 au promovat examenul de Bacalaureat.

Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate la data de 4 iulie, după examinarea contestațiilor. Sesiunea suplimentară a examenului de Bacalaureat se va desfășura în perioada 18-25 iulie 2022.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE