Universități moderne pentru o dezvoltare sustenabilă

352
0

Luni, 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat printr-un comunicat de presă despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din R. Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

MEC își propune să consolideze sistemul universitar și de cercetare prin concentrarea resurselor, atât umane, cât și financiare; să apropie cercetarea științifică de studenți prin integrarea institutelor de cercetare în structura universităților și să aloce mijloace financiare suplimentare pentru a susține procesul de modernizare a învățământului superior și a sectorului de cercetare.

Anatolie Topală, ministrul Educației: „La ora actuală, avem prea puțini studenți și prea multe universități. La nivel mondial, se tinde spre concentrarea resurselor, nu spre dispersarea acestora. Astfel, Danemarca, Olanda, Franța, Țările Baltice sunt exemple de succes în realizarea unor asemenea procese de concentrare a resurselor. Competența este prea dispersată. Suntem o țară prea mică pentru a pretinde că putem asigura studii de calitate la același program de studii în 6-7 sau mai multe universități. Influența slabă a cercetării asupra procesului de instruire: două elemente-cheie definesc o instituție modernă și inovativă de învățământ superior, și anume: predarea bazată pe cercetare și cercetarea bazată pe predare”, a spus ministrul într-o conferință de presă.

Așadar, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice:

Academia de Administrare Publică

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport

Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”

Institutul de Fizică Aplicată

Institutul de Chimie

Institutul de Ecologie și Geografie

Institutul de Geologie și Seismologie

Institutul de Zoologie

Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice

Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie

Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hașdeu”

Institutul de Istorie

Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor

Gradina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”

Biblioteca Științifică (Institut) „Andrei Lupan”.

2. Universitatea Tehnică a Moldovei se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice:

Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”

Institutul de Energetică

Institutul de Microbiologie și Biotehnologie.

3.Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice:

Universitatea de Stat din Tiraspol

Universitatea de Stat „Grigori Țamblac” din Taraclia

Institutul de Științe ale Educației

Institutul de Formare Continuă.

4.Academia de Studii Economice din Moldova se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice.

5.Se transmite exercitarea funcției de fondator al Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice și a Institutului Patrimoniului Cultural de la Ministerul Educației și Cercetării la Ministerul Culturii.

Pentru realizarea acestui scop vor fi alocate peste 700 de milioane de lei și va fi susținut de MEC.

Procesul de reorganizare este planificat între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Admiterea la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT