Luptătorul Alexandru Borș, campion european U-17

921
0

Alexandru Borș (cat.80 kg) este o nouă promisiune a școlii moldovenești de lupte, fiind un atlet care și-a făcut apariția fulgerător și cu o forță implacabilă pe firmamentul sportiv, cucerind titlul european suprem în limita de vârstă Under-17. El s-a impus în stilul de lupte libere la Campionatul continental, ce s-a desfășurat în perioada 13-19 iunie curent la București. Este al doilea sportiv moldovean la aceste întreceri care a escaladat „Everestul” european, după succesul obținut săptămâna trecută de luptătorul de stil greco-roman Mihai Guțu (80 kg), despre evoluția căruia am scris în numărul trecut al „Gazetei de Chișinău”, ca și despre cea a medaliatului cu bronz Maxim Sarmanov (53 kg).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Alexandru Borș, pe treapta supremă a podiumului de premiere european

Traseul spre aur

Prima luptă a lui Alexandru Borș, disputată în Sala Polivalentă din capitala României, a fost cea din optimile de finală, contra elvețianului Noah Michael Schwaller (Elveția). Ostilitățile de pe saltea au decurs sub dictarea conaționalului nostru, primul punct el adjudecându-și-l prin penalizarea adversarului pentru pasivitate. Apoi reușește să execute o aruncare cu efect pe spate, majorând scorul până la 5-0. În repriza a doua conturile și-au găsit încheierea logică la scorul de 9-0.

Alexandru Borș

În sferturi Alexandru s-a confruntat cu georgianul Sandro Kurașvili. De această dată lupta se dovedi a fi mult mai încrâncenată, cu răsturnări spectaculoase de situație și de scop. Și în acest meci sportivul nostru a preluat conducerea cu 1-0, fiind răsplătit pentru spiritul său pronunțat de inițiativă, demonstrat în aria covorului de lupte, scor menținut până la pauză. În a doua parte a meciului însă caucazianul reușește chiar din debut să treacă lupta la sol, postându-se în spate (procedeu evaluat cu 2 puncte), cu ulterioară rostogolire (încă două puncte): scor 1-4. Deși lucrurile au luat o cotitură de-a dreptul amenințătoare pentru atletul nostru, el nu se fâstâci, reușind la rândul său să execute același complex de procedee, repetându-le ca în oglindă, întorcând scorul în favoarea sa: 5-4. În ultimele secunde sportivul din Georgia întreprinde un asalt halucinant, de o forță covârșitoare, în tentativa de a-l scoate pe Alexandru în afara saltelei de lupte, lucru ce i-ar fi adus egalarea și victoria instantanee. Arbitrii au semnalat însă expirarea timpului regulamentar, iar antrenorii adversarului nostru au aruncat cubul în teren, în semn de contestare a deciziei (challenge), pe care până la urmă au pierdut-o.

În semifinale compatriotul nostru a dat peste sportivul din Turcia, Yusuf Can Bafra. Borș începe plin de hotărâre lupta, îl scoate pe rival în afara saltelei (1-0), mai primește un punct pentru inițiativă (2-0), apoi iarăși îl propulsează pe turc în afara perimetrului (3-0), toate aceste acțiuni fiind realizate într-un timp record, de 20 de secunde. Evenimentele din teren continuă să se deruleze cu o iuțeală fulgerătoare, caracteristică tinereții: în scurtă vreme oponentul reduce din diferență, împingându-l pe Alexandru de pe saltea (3-1). A doua repriză, în pofida străduințelor insistente ale adversarului, nu aduce modificări de scor, discipolul școlii moldovenești de lupte calificându-se în finala mare, unde îl întâlni pe reprezentantul Ungariei, Peter Zsombor Zsivnovszky. Se vede că acesta din urmă a studiat stilul sportivului nostru, începând foarte energic duelul, fapt pentru care i se acordă un punct: 0-1. În a doua repriză suspansul cunoaște o creștere amețitoare, Alexandru Borș efectuând o aruncare prin răsturnare de 2 puncte și preluând astfel conducerea. Gradul de încordare ajunge la punctul de fierbere, în ultimele cinci secunde maghiarul realizând o priză la picior, pe care însă nu-i ajunge timp să o finalizeze. El contestă decizia arbitrilor, însă pierde la challenge, scorul final de 3-1 statuând titlul de campion european al luptătorului din Moldova! De remarcat că la București de o medalie de bronz s-a învrednicit și luptătorul nostru de stil liber Constantin Rusu (45 kg).

Alexandru Borș, învingător în lupta finală

Luptele feminine autohtone, în vădită ascensiune

După succesele fenomenale înregistrate pe arena internațională de Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Mihaela Samoil, Mariana Draguțan, Iulia Leorda, toate sportive în plină afirmare, iată că a mai apărut un nume de mare perspectivă în domeniul luptelor feminine: este vorba despre Lina Nița (53 kg), discipola Liceului Republican cu Profil Sportiv din Chișinău, care la aceste Europene a demonstrat o tehnică elaborată, caracter și o pregătire fizică de excepție. În lupta ei inaugurală, ea a dat piept cu atleta din Polonia, Amelia Zofia Tomala. Deși primul punct a aparținut adversarei, Lina nu s-a simțit deloc descumpănită, câștigând încă din prima repriză prin tuș (priză la picior, cu fixare ulterioară pe omoplați).

Lina Nița, în acțiune

Apoi sportiva noastră a trecut, în sferturi, de maghiara Hedi Mikle: a reușit un procedeu de 2 puncte (iarăși cu priză la picior, cu trecerea adversarei la sol), scor final 2-1. În semifinale Lina a cedat în fața performerei din Ucraina, Maria Yefremova, care n-a avut egal la aceste competiții. Atleta din țara vecină a acumulat un scor total de 46-2, în toate partidele impunându-se prin superioritate tehnică (înainte de expirarea timpului regulamentar), iar cele 2 puncte i-au fost luate de sportiva noastră.

Lina Nița

În finala mică, Lina Niţa a avut de înfruntat rezistența sârboaicei Milica Sekulovici. Lupta începu cât se poate de bine: o aruncare cu amplitudine face scorul de 4-0 pentru moldoveancă, care apoi o trage pe adversară sub sine, trecând-o la sol (6-0), cu ulterioară rostogolire (8-0). În repriza a doua, când Lina mai avea nevoie de doar 2 puncte pentru a încheia victorios meciul, luptătoarea din Balcani a făcut un efort disperat de a schimba situația: corpurile lor încolăcite s-au propulsat în fierbințeala luptei dincolo de perimetrul saltelei, un punct fiindu-i acordat sportivei din Serbia. Apoi urmă o aruncare de 4 puncte, diferența reducându-se simțitor: 8-5. Pentru mai mult sârboaicei nu i-au ajuns însă puteri, iar Nița a aplicat procedeul său preferat: priză cu mâinile la piciorul adversarei, cu răsturnare (10-5), lucru pe care imediat îl mai repetă o dată (12-5). Pe final, mai reuși o aruncare peste șold, impunându-se prin superioritate tehnică și adjudecându-și astfel distincția de bronz.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE