Alexandru Paraschiv, medaliat cu bronz la Europenele de box

750
0
Alexandru Paraschiv, încadrat de antrenorii Iurie Paraschiv (în stânga) și Petru Caduc

Pugilistul Alexandru Paraschiv (22 de ani) și-a adjudecat medalia de bronz la Campionatele Europene pentru seniori, ediția a 44-a, desfășurate în perioada 23-30 mai a.c. la Erevan (Armenia). Conaționalul nostru s-a învrednicit de un succes de care boxul moldovenesc n-a avut parte încă din 2017, când Vasile Belous (care anul trecut s-a stins din viață în urma unui accident rutier), discipolul școlii din Grimăncăuți (fondată și condusă de antrenorul emerit Petru Caduc), de asemenea a reușit performanța de a urca pe treapta a treia a podiumului continental de premiere.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Alexandru Paraschiv pe podiumul de premiere european (primul din dreapta)

Stăpânire de sine și încredere

Alexandru Paraschiv a evoluat în limitele categoriei de greutate de până la 67 de kilograme, demonstrând un box temerar și cu execuții în viteză, stăpânirea de sine și încrederea nelipsindu-i pe tot parcursul competițional. În meciul său inaugural la acest turneu, ce a avut loc în fastuoasa sală a Complexului Sportiv și Concertistic „Karen Demircyan”, moldoveanul s-a confruntat în ring cu atletul din Turcia, Tuğrulhan Erdemir (23 de ani).

Alexandru din start a preluat inițiativa, însă adversarul său nici pe departe să se lase intimidat, mișcându-se extrem de dinamic și contraatacând periculos. Totuși compatriotul nostru, antrenat de tatăl său Iurie Paraschiv, s-a dovedit a fi mai precis în acțiuni, în prima rundă patru din cei cinci arbitri acordându-i avantaj (4-1). În a doua parte a meciului el l-a dominat din punct de vedere tehnic pe concurentul său, câștigând-o în unanimitate, pentru ca în a treia să-și mențină avantajul, scor final 4-1.

În etapa sferturilor de finală, Alexandru Paraschiv s-a duelat cu pugilistul din Polonia, Damian Durkacz (23 de ani), care s-a năpustit din start în atacuri haotice, dând dovadă de nerăbdare și lipsă de precauție. Fapt pentru care a și fost pedepsit cu 17 secunde înainte de soneria de încheiere a primei runde, când a fost numărat după o directă de stânga, aplicată pe „contrasensul” mișcării sale. În a doua rundă polonezul a fost preocupat mai mult de apărare, iar A. Paraschiv își alterna cu abilitate poziția de gardă de stânga cu cea de dreapta (o calitate de-a dreptul inedită), lovind consecutiv cu ambele brațe, bine plasat și puternic. În ultima parte a meciului, adversarul iarăși s-a activizat, însă asediul lui a fost neutralizat de acțiunile pe contraatac extrem de periculoase ale discipolului școlii moldovenești de box. Astfel, Alexandru Paraschiv, care se antrenează la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, a învins cu un categoric 4-1, asigurându-și distincția de bronz și un premiu de 2500 de dolari SUA.

În semifinale, el a cedat cu 0-5 în fața reprezentantului Serbiei, Vahid Abbasov (24 de ani), campion european printre seniori Under-22 în 2019, când evolua pentru Federația Rusă. De remarcat că sportivul naturalizat a câștigat și finala, disputată în compania atletului din Georgia, Lașa Guruli (25 de ani).

Două victorii pentru Școala din Grimăncăuți

În componența delegației Republicii Moldova au mai fost incluși Victor Vacula (60 kg), Ștefan Vozneacovschi (63,5 kg), Vlad Gavriliuc (75 kg), Dmitri Cosciug (80 kg), Andrei Zaplitnîi (86 kg), Levi Munteanu (92 kg), iar doi au reușit să obțină câte o victorie; este vorba despre discipolii Școlii Specializate din Grimăncăuți, Davron Bozorov (71 kg, 21 de ani) și Alexei Zavatin (+92 kg, 35 de ani). Primul l-a învins pe estonianul Pavel Kamanin (23 de ani), arătând un box agresiv și extrem de tehnic. În runda inaugurală el a dominat în totalitate, lucru consemnat în unanimitate de arbitri prin punctajul atribuit. Davron a reușit în repetate rânduri combinații eficiente a câte două lovituri consecutive (stânga – dreapta), iar pe final a aplicat un croșeu de dreapta care îl zgudui pe adversar, însă acesta rezistă fără să fie numărat. A doua rundă se dovedi a fi mai echilibrată, oponentul izbutind o dată să lovească puternic în plină figură, cu o combinare de două lovituri, pe contraatac, fapt ce i-a permis să reducă din handicapul punctajului. În ultima treime a partidei, Bozorov a fost mai sigur pe sine, realizând serii de mai multe lovituri consecutive la cap și câștigând meciul cu 4-1.

În faza sferturilor, compatriotul nostru a pierdut prin niște decizii controversate ale arbitrilor (2-3) în fața reprezentantului Spaniei, Youba Sissokho Ndiaye (30 de ani), sportiv de origine senegaleză, medaliat cu bronz european în 2015. Deși în prima rundă rivalul său a ieșit învingător, în a doua parte boxerul nostru a fost net superior, mai întâi zdruncinându-și adversarul cu o directă de stânga, ca apoi cu serii de 2-3 lovituri consecutive să iasă în avantaj. În a treia rundă el de asemenea a dominat, însă trei din cinci arbitri i-au atribuit victoria atletului de origine africană: 3-2.

Și Alexei Zavatin a câștigat un meci, surclasându-l pe discipolul redutabilei școli cubaneze de box, care evoluează în prezent pentru Bulgaria, Jordan Alain Hernández Morejón (26 de ani), câștigător al Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing 2014. Este de menționat că supergreul din Grimăncăuți l-a mai surclasat o dată pe acest adversar, în 2019. Și acum în prima rundă Alexei a preluat inițiativa, învingând cu 3-2. În a doua parte rivalul a schimbat tactica, trecând la acțiuni ofensive, însă de mai multe ori a fost „întâmpinat” cu lovituri de cross aplicate cu stânga, în alternanță cu cele de dreapta. Înainte de a treia rundă scorul era egal, însă pe final Zavatin a acționat mai bine pe contre, învingând prin decizia împărțită a arbitrilor: 3-2. În următoarea partidă, desfășurată a doua zi, el a pierdut în fața turcului Berat Acar (22 de ani), scor 1-4.

La Campionatul European de box (rezervat doar bărbaților), ce a avut loc la Erevan, au concurat peste 200 de pugilişti care au reprezentat 39 de ţări de pe bătrânul continent, evoluând la 13 categorii de greutate: 46-48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63,5 kg, 67 kg, 71 kg, 75 kg, 80 kg, 86 kg, 92 kg, +92 kg.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE