Nimeni nu se află în afara legii, nici măcar deputații

1135
0

17 parlamentari, documentați pentru că au purtat panglica negru-oranj la parada de 9 mai

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Marcarea zilei de 9 mai s-a sfârșit cu procese-verbale pentru mai mulți indivizi care, sfidând legislația, au purtat panglica bicoloră în timpul manifestațiilor dedicate „Zilei Victoriei”.

Dintre cele peste 300 de persoane din toată republica ce au încălcat legea, 17 au statut special, fiind deputați în Parlamentului Republicii Moldova.

Prezent la „marșul victoriei”, organizat la 9 mai la Chișinău de către „Comitetul Național Coordonator «Victoria», reporterul „Gazetei de Chișinău” a observat că printre cei care au purtat panglica au fost Igor Dodon, Vlad Batrîncea, Bogdat Țârdea, Maxim Lebedinschi, Vladimir Odnostalco, Constantin Starîș, Oleg Reidman și alți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

În acest context, „Gazeta de Chișinău” a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției (IGP), care a confirmat numărul deputaților documentați în legătură cu acest caz și a mai menționat următoarele:

Cele 17 procese-verbale cu implicarea parlamentarilor au fost prezentate Procuraturii Generale. Ulterior, procurorii trebuie să înainteze în Parlament, iar Comisia judiciară numiri și imunități se va întruni și va da un aviz”, a declarat șefa Serviciului de presă al IGP, Diana Fetco.

Pe de altă parte, Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, a explicat pentru portalul Anticoruptie că „amenda se aplică doar după ridicarea imunității”. De asemenea, el a subliniat că parlamentarii care au purtat panglica bicoloră riscă amendă în valoare de 9.000 de lei.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a precizat joi pentru „Gazeta de Chișinău” că, până în prezent, nu au recepționat procesele-verbale de la IGP.

După ce le vom recepționa, vom efectua toate procedurile legale în acest caz și vom informa opinia publică”, a declarat Mariana Cherpec.

De asemenea, „Gazeta de Chișinău” a expediat o solicitare către Parlamentul Republicii Moldova, pentru a afla dacă instituția s-a autosesizat privitor la acest caz și ce acțiuni întreprinde în acest sens.

Parlamentul nu se poate autosesiza privind ridicarea imunități deputaților, or această competență aparține Procurorului General. De asemenea, informăm că la adresa Parlamentului nu a venit vreo informare sau o listă a deputaților care ar fi implicați”, ne-a răspuns Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Referitor la (ne)amendarea deputaților care au purtat panglica negru-oranj am cerut un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău” analistului politic Nicolae Negru.

Din punctul meu de vedere, nimeni nu se află în afara legii, nici măcar deputații. Imunitatea lor se referă la declarații politice, nu la încălcarea Codului penal. Prin urmare, ar trebui să fie pedepsiți și cei care și-au prins, la 9 mai, panglica neagră-portocalie în piept”, a declarat comentatorul.

Pe de altă parte, ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a menționat într-o transmisiune live că dacă va fi tras la răspundere administrativă pentru faptul că a purtat panglica „Sfântul Gheorghe”, se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Eu consider că aprobarea legii prin care s-a interzis panglica este o greșeală. Fiecare cetățean trebuie să decidă dacă să o poarte sau nu”, a mai spus Dodon.

De asemenea, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a difuzat un comunicat de presă prin care a informat că juriștii lor „vor acorda consultanță juridică deplină fiecărui locuitor al țării care a considerat oportun să poarte panglica Sf. Gheorghe în cadrul acțiunilor dedicate Zilei Victoriei și a fost amendat”.

Amintim că, pe 20 aprilie curent, Legislativul a adoptat legea care interzice simbolurile războiului „V” și „ Z” și panglica negru-oranj, folosite de trupele ruse în cadrul invaziei din Ucraina.

Doina BURUIANĂ

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE