De ce s-a scumpit uleiul: Abuzul Trans Oil sau conjunctura pieței?

819
0

Grupul de companii Trans Oil abuzează de poziția dominantă pe piața de floarea-soarelui şi a uleiului vegetal. Acuzaţia a fost adusă de Alexandru Slusari, director executiv al organizației Forța Fermierilor, care cere Consiliului Concurenţei demararea unei anchete în legătură cu scumpirea uleiulUI vegetal. De cealaltă parte Trans Oil spune că nu controlează prețurile de pe piață.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Compania spune că prin scumpirea recentă a uleiului încearcă să-și recupereze pierderile suportate în martie pe fundalul unor prețuri înalte la materia primă.

Materie primă mai ieftină, ulei mai scump

Alexandr Slusari învinuiește Trans Oil că, după declanșarea războiului din Ucraina, ar fi început să importe din țara vecină semințe de floarea-soarelui, grâu, porumb și soia la prețuri mai mici decât cele de pe piața internă. Drept urmare, prețurile pe piața internă s-au prăbușit de la 18 la aproape 12 lei per kg.

El afirmă că, deși mai există unele cantități de semințe de floarea-soarelui pe piața internă, Trans Oil preferă să cumpere doar din Ucraina, lăsându-i pe fermierii moldoveni cu producția nevândută.

Totodată, din cauza deficitului de semințe pe piețele internaționale, care a dus la creșterea prețurilor la ulei, grupul și-a majorat semnificativ veniturile din export.

Alexandru Slusari mai spune că, deși prețurile la care cumpără Trans Oil materia primă s-au redus semnificativ, compania a majorat prețul la uleiul vegetal pe piața internă cu circa 30 la sută, făcând abuz de poziția dominantă pe care o deține pe această piață, deși Vajha Jhashi, proprietarul grupului, promitea la începutul războiului că prețurile la ulei nu vor crește.

Transoil: Noi nu controlăm prețurile la semințe

Grupul Trans Oil a menționat, în replică, că prețul semințelor de floarea-soarelui și a cerealelor ar fi setat de așa-numiții market makeri, în speță exportatorii mari din Ucraina și Rusia, precum și de clienții majori ai acestora. Rusia este cel mai mare exportator de cereale, iar Ucraina e cel mai mare exportator de oleaginoase și ulei de floarea-soarelui.

Pe de altă parte, prețul de achiziție pe piața moldovenească ar fi setat de oferta țărilor din bazinul Marii Negre: Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și într-o proporție mai mică – de cea din Serbia și Ungaria. Prețul cerealelor este determinat de cererea din Turcia și Orientul Mijlociu, iar prețul culturilor oleaginoase și l uleiului – din țarile Europei occidentale și ale Extremului Orient.

Trans Oil spune că după declanșarea războiului din Ucraina, preturile la cereale și semințe în regiunea Mării Negre au explodat, din cauza imposibilității logistice de a le exporta. Porturile ucrainene, care reprezentau principala cale de comerț al cerealelor ucrainene, au fost blocate de navele militare rusești. Doar după câteva săptămâni, s-au conturat noi rute de export. Acum din Ucraina se exportă în special pe calea ferată prin Polonia, prin porturile ucrainene de la Dunăre, prin România pe calea ferată și cu camioanele, și prin Republica Moldova. După stabilirea noilor rute de transport, volumele de cereale și oleaginoase au reapărut pe piață, iar prețul de piață a scăzut de la 950 de dolari la începutul lunii martie, la 630 de dolari, pentru o tonă de semințe de floarea-soarelui, înregistrat în prezent.

Trans Oil spune că este o revenire la normal, așa cum până la război prețul semințelor de floarea-soarelui oscila între 600 și 650 de dolari pentru o tonă.

Din această cauză ar fi fost scumpit și uleiul. Trans Oil recunoaște că la începutul lunii martie s-a angajat public de a menține prețul acestuia la nivelul de până la începerea războiului, pe durata stării de urgență instituită de Parlament sau până la sfârșit de aprilie.

Însă, din cauza că prețurile au fost menținute mici, deși materia primă s-a scumpit cu 50%, compania ar fi suportat pierderi de peste 70 de milioane de lei. Acum aceasta spune că, prin scumpirea uleiului, recuperează aceste pierderi.

Monopol absolut”

Astfel a fost calificat Trans Oil într-o emisiune TV de deputatul PAS, Vladimir Bolea, președintele Comisiei pentru agricultură și industria alimentară. Potrivit acestuia, fiind un producător autohton, Trans Oil reușește întotdeauna să aibă prețuri mai mici la ulei decât cele de import. Astfel, ar fi vorba de un monopol absolut la producerea și vânzarea uleiului îmbuteliat. Deputatul spune că spre lucrul acesta s-a mers vreo 10 ani, atunci când au fost vândute toate elevatoarele, morile, unui grup de vreo 12 SRL-uri afiliate Trans Oil. Astfel, uleiul este concentrat acum în mâinile unui singur producător și acesta majorează fără niciun obstacol prețul, deși cumpără materia primă la prețuri cu mult mai reduse.

Pentru că este situație de urgență, vom introduce uleiul în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat până la 20%. Și totodată Consiliul Concurenței trebuie să facă o analiză cât mai rapidă, dacă nu azi, mâine și ca în Occident să aplice sancțiuni ca să le treacă gustul de astfel de activități”, a spus Vladimir Bolea.

Consiliul Concurenței: Poziția dominantă nu reprezintă o încălcare în sine

Și Consiliul Concurenței a răspuns la solicitarea lui Alexandr Slusari.

Consiliul a relatat că desfășoară acum o investigație de cunoaștere a pieței comercializării și procesării culturilor cerealiere și oleaginoase, iar informațiile relevante cu privire la funcționarea piețelor cercetate sunt actualizate periodic.

În cadrul investigației au fost constatate scumpirile semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea-soarelui la începutul lunii mai, iar Consiliul Concurenței a solicitat documentele și informațiile relevante de la Trans Oil. În cazul în care va constata încălcări ale legislației în domeniul concurenței, Consiliul Concurenței promite că va iniția investigația solicitată.

Totodată, autoritatea a precizat că deținerea unei poziții dominante pe piață nu este o încălcare în sine. Reprezintă o încălcare abuzul de poziție dominantă. Adică, neavând o concurență sănătoasă, poate să majoreze prețurile, deși costurile de producere nu-i dictează asta.

Respectiv, dacă vor fi constatate încălcări ale legislației concurenței, cum ar fi, spre exemplu, practicarea unor preţuri excesive de către întreprinderea care ocupă poziția dominantă pe piață, Consiliul Concurenței promite că va sancționa încălcările.

În același timp, autoritatea solicită persoanelor care dispun de orice informații despre posibilele încălcări ale legislației de concurență, să le prezinte pentru eficientizarea procesului de colectare a datelor relevante. 

Notă: Grupul de companii Trans-Oil este proprietar a trei cele mai mari fabrici de ulei vegetal din Republica Moldova: din Bălți, Ceadîr-Lunga și Giurgiulești. Mai mult, prin terminalul de ulei vegetal din Portul Giurgiulești, Trans-Oil controlează în mare parte și exporturile de ulei. Compania mai are în proprietate și majoritatea capacităților de stocare și păstrare a cerealelor și semințelor de floarea-soarelui din Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE