Selecționata Moldovei și-a adjudecat Cupa Națiunilor la polo pe apă

980
0

Reprezentativa Republicii Moldova de polo pe apă a câștigat într-un stil impresionant Cupa Națiunilor la polo pe apă rezervată juniorilor (Under-17), un turneu internațional organizat de țări componente ale Uniunii Europene (EU Nations Water Polo Cup).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Competițiile s-au desfășurat în perioada 15-17 aprilie curent la Brno (Cehia).

Debut magistral

În meciul său inaugural la acest turneu (de cea mai prestigioasă valoare internațională, după Campionatele Mondiale și Europene), selecționata noastră a învins în cadrul Grupei „D” naționala Letoniei, cu un categoric 29-5. A urmat pentru tricolori un meci mult mai dificil, disputat în compania gazdelor; până la urmă, discipolii tehnicienilor Dmitri Pisari (antrenor principal, specialist la Școala sportivă specializată de polo pe apă nr.4 „Gheorghe Osipov” din Chișinău) și Vladimir Stucala (secund, de la Școala specializată pentru copii și tineret a rezervelor olimpice – ȘSCTRO „Delfin” din capitală) au reușit să-și pună în valoare superioritatea tehnică și să învingă fără emoții echipa Cehiei: 24-14. Astfel, reprezentanții școlii moldovenești de polo s-au clasat pe primul loc în grupă și au promovat în etapa finală a întrecerilor, în care au acces patru formații.

Faza finală, cu intrigă și suspans

Prima partidă a pus față în față echipele naționale ale Moldovei și Africii de Sud. Debutul a aparținut băieților noștri, ei conducând cu 1-0, 2-1, 5-2… Atacurile moldovenilor veneau cu un iureș de nestăvilit, dând impresia că soarta meciului e pecetluită încă de la început. S-a văzut că o asemenea derulare a evenimentelor s-a constituit într-o adevărată surpriză nu doar pentru adversari, ci și pentru arbitri, care prin câteva decizii controversate, adoptate numai în câteva minute – inclusiv o lovitură de pedeapsă acordată cu prea mare ușurință – au făcut ca la pauză scorul să devină egal: 5-5. La reluarea ostilităților, tricolorii au ieșit iarăși în avantaj (6-5, pauza mică dovedindu-se benefică), însă iarăși au primit un penalty „gratuit” (6-6). Totuși, la pauza mare plecăm cu un minim avantaj (7-6), iar la următoarea – diferența s-a mai majorat cu un gol (8-6), echipa Moldovei demonstrând că are caracter și rezistă „la tăvăleală”. La un moment dat, tabela arăta un neverosimil 11-7. Totuși finala partidei a aparținut formației sud-africane, mai rezistentă din punct de vedere fizic, scor egal 11-11.

În meciul următor, sportivii noștri s-au confruntat cu redutabila echipă a Lituaniei, care, la rândul ei, a învins atât naționala Ciprului (15-14), cât și pe cea a Africii de Sud (10-9). Și de această dată am preluat din start inițiativă, desprinzându-ne la 6-2, 7-3, apoi 11-7 și chiar 13-8 și 14-9. La acest scor, tinerii noștri băieți s-au și văzut „cu sacii în căruță”, adversarii neîntârziind la fugă să-i taxeze pentru această atitudine, de altfel pe deplin scuzabilă la această vârstă, făcând ca diferența de pe tabela electronică de marcaj să se topească cu o iuțime de-a dreptul amețitoare: 14-13. Până la urmă, am reușit să rezistăm presiuni și să învingem cu 15-14.

Ca să ne adjudecăm medaliile de aur, mai rămânea să câștigăm în fața Ciprului, lucru pe care tricolorii l-au realizat cu un farmec deosebit, de o lejeritate impresionantă. La ecuatorul partidei, conduceam deja cu 11-5, ca pe final să ne impunem fără emoții, scor 16-14, iar „aurul” turneului european să ia, în premieră, drumul Chișinăului! Cei mai buni în selecționata Moldovei s-au dovedit a fi Artiom Lutcenco (atacant, 22 de goluri marcate, elev al Liceului „Dacia” din Chișinău) și Alexandru Objilean (inter stânga, 7 goluri în palmares la acest turneu, elev al LT Waldorf din capitală).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE