Vox populi: Ce cred precupeții din Soroca despre războiul din Ucraina

839
0
12 aprilie, piața agro-alimentară din orașul Soroca

În Ucraina e război declanșat de Federația Rusă. Orașul Soroca se află la frontiera cu țara vecină. Am fost marți, 12 aprilie, la piața din Soroca, unde am discutat cu mai mulți cetățeni despre situația de peste Nistru.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tamara, 60 de ani, apicultor, satul Vasilcău, Soroca: „Așa a venit vremea: ei nu pot împărți sacii cu bani, iar noi sărăcia. Pe ucraineni nu i-au întrebat dacă vor sau nu război. Au venit cu de-a sila și i-au fugărit pe toți. Stau ascunși în subsoluri și comandă, dar lumea e nevoită să sufere. (…) Ei nu vor câștiga, așa cum n-au câștigat nimic în Transnistria, în Afganistan și unde au mai făcut război. Numai lume nevinovată a murit. Nimic nu se câștigă din război”.

Pensionar și apicultor, 70 de ani, Soroca: „Poate nu ne vor bombarda și pe noi. Trăim cum este. Principalul să nu ne distrugă”.

Ana, casnică, Soroca: „Acolo conducerea din Ucraina a fost vinovată. Din 2014 se luptă cu asta. Ei trebuia să facă să fie bine. Să se fi înțeles cu unul, cu altul. Dacă nu s-au înțeles, s-a pornit haosul. Ne stresăm pentru că Ucraina nu e departe de noi. S-a scumpit tot din cauza lor”.

Pensionară, Vasilcău, Soroca: „Pe tot globul pământesc va fi război dacă ei nu se vor ogoi. Vom muri ca muștele. Avem pământ. Muncim. Nu vom fugi în Europa. Cui îi trebuim noi? Va fi război și la noi dacă Maia Sandu nu se liniștește și caută Europă. Pe noi ne ucid în două ore”.

Valentina, pensionară, Palanca, Drochia: „Ne facem griji pentru ucraineni. Ne pare rău de ce îndură oamenii ceia. Mă bucur că țara noastră îi ajută, îi încălzește, îi hrănește”.

Vânzătoare la piață, Vasilcău: „Dacă ne purtăm frumos nu vor veni cu războiul în R. Moldova. Mâncăm gaze din Rusia, dar vrem nu știu ce. Câți moldoveni sunt în Rusia! Trebuie să trăim bine și cu rusul. Liderii dau mărul cu 1,6 de lei la fabrica de la Soroca. De ce nu-i ajută Uniunea Europeană? Nu-i atât de strașnic în Ucraina. Refugiații s-au folosit de moment pentru că au vrut să plece în Europa”.

Oleg, negustor, 58 de ani, Soroca: „Ăștia îs mai răi ca nemții. Eu îs născut pe malul Prutului. Când era al Doilea Război Mondial, povestea bunelul, un moș cu carul cu boi plin cu lemne, s-a oprit la mijloc de băltoacă, și boul nici încolo, nici încoace. Neamțul s-a oprit cu tancul, s-a dat jos din tanc, au luat boii, au aninat carul de tanc și l-au scos din băltoacă. Dar rusul când a trecut înapoi a făcut dezastru. În mijlocul satului este un iaz, aruncau lăzi cu grenade ca să scoată din iaz tot peștele. Ăștia îs mai răi de o mie de ori. Nu sunt cuvinte: cel mai rău cuvânt nu-l merită. Majoritatea moldovenilor sunt puțin informați. În special oamenii din sate. La Soroca nu-s mulți din ăștia, dar suficienți. Dacă o viață întreagă le-au băgat în cap că rusul e cel mai, cel mai… Presimt că la noi războiul nu ajunge. În caz că avem război, rămân acasă. Voi lupta. Chiar să am și 72 de ani, oricum mă duc să lupt”.

Nota redacției. Am reprodus exact răspunsurile la întrebarea formulată de reporterul GdC, pentru a radiografia stările de spirit ale acestui public specific. Ne delimităm de opiniile exprimate de niște oameni debusolați de deceniile de propagandă. Este efectul politicii de rusificare „de pâslă” care nu a încetat deloc de la 1989 încoace, sub toate guvernările.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE