Coloana a 5-a e în biserică

2211
0
Vasile Eșanu, parohul bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Coștangalia, raionul Cantemir

Călugărul din Butuceni care propagă războiul nu oficiază serviciul divin la mănăstire

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 „Propaganda războiului este inacceptabilă, cu atât mai puțin într-un lăcaș sfânt”. De această părere este preotul Vasile Eșanu, parohul bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Coștangalia, raionul Cantemir, unul din puținii preoți din Republica Moldova subordonați Mitropoliei Moldovei care după invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a încetat să-l mai pomenească pe patriarhul Kirill în timpul serviciului divin.

 A urmărit cu atenție încă din toamna anului trecut concentrația de trupe militare rusești la hotar cu țara vecină. „Am intuit că ar putea începe un război. Vedeam cum adună armata, citeam ce spun experții. După o liturghie încă le-am spus oamenilor că pandemia va trece, Doamne ferește însă de un război. Nu știu dacă atunci am fost înțeles, în adâncul inimii speram să nu am dreptate”, ne spune preotul.

Patriarhul, eliminat din rugăciuni

În dimineața zilei de 24 februarie, a aflat de pe internet că rușii au intrat cu tancurile și au început să bombardeze Ucraina. A citit cu înfrigurare explicațiile ulterioare ale patriarhului Kirill care a catalogat războiul drept o zbatere cu „semnificație metafizică”, ca „omenirea să urmeze legile lui Dumnezeu” și că războiul ar avea loc din cauza respingerii așa-ziselor valori de „către cei care pretind puterea mondială”, „iar pentru a intra în clubul acestor țări, este necesar să se organizeze parade gay pride”, spunea patriarhul.

 „E o greșeală enormă ce spune capul Bisericii Ortodoxe Ruse și ce fac preoții din Rusia. Încă din primele zile mă gândeam că ar trebui să trimitem o scrisoare semnată de mai mulți preoți din RM în care să-i cerem patriarhului Kirill să intervină, să-l oprească pe Putin. Apoi am văzut cum motivează războiul și am fost foarte dezamăgit. Am impresia că la Kremlin s-au pus bazele unei noi dogme. Noi îl cunoaștem pe Dumnezeul iubirii, nu pe cel al războiului. Dumnezeu nu vrea moartea păcătoșilor, arma lui este cuvântul”, spune preotul Vasile Eșanu.

Nu-l mai pomenește pe patriarhul Kirill, ci doar pe ierarhii locali în rugăciunile sale.

 Totodată, preotul mai precizează că a așteptat un mesaj mai clar de condamnare a războiului și un apel la unitate și responsabilitate din partea Mitropoliei Moldovei.

 Deși Mitropolitul Vladimir a menționat că ceea ce a văzut pe parcursul ultimelor 40 de zile în Ucraina „este un război îngrozitor ce schilodește fără milă nu numai trupul, dar și sufletul” și a condamnat flagelul, acesta a evitat și evită să spună cine l-a declanșat și cine se face vinovat de masacrul de pe teritoriul statului vecin.

„Ar trebui să existe un mesaj de condamnare a invaziei și de susținere a refugiaților ucraineni. Ni s-a cerut să ne rugăm pentru pace, dar noi și până la război ne rugam pentru pace. Opinia mea e că Republica Moldova se află într-un mare pericol și oamenii trebuie să conștientizeze acest lucru. Mai mulți politicieni ruși, dar și Putin a declarat că își dorește refacerea fostului imperiu sovietic. Își doresc nu doar Ucraina, ci și teritoriul R. Moldova, Țărilor Baltice. Datorită ucrainenilor și curajului lor azi mai respirăm liber, ei luptă și pentru noi, fapt pentru care le mulțumesc”, a mai spus preotul Vasile.

Bâlbâiala unui călugăr, în apărarea războiului

Mesajul său este cu atât mai important în contextul în care, în bisericile din Republica Moldova subordonate Mitropoliei Moldovei mai au loc cazuri în care preoții propagă războiul. Sâmbătă, 9 aprilie, un călugăr de la mănăstirea rupestră de la Butuceni, a început să le vorbească enoriașilor, printre care se afla și un grup de refugiați ucraineni, că Vladimir Putin „a fost nevoit să înceapă războiul” deoarece Ucraina „s-a lăsat influențată de Statele Unite ale Americii”.

„Rusiei nu i-a plăcut că fratele se lasă condus de America, de aceea a acționat”, li s-a adresat refugiaților în limba rusă călugărul.

„Părinte, îmi pare rău, dar noi aici ar trebui să luptăm pentru pace”, i-a reproșat preotul Sergiu Aga, cel care a însoțit grupul de refugiați ucraineni la mănăstirea de la Butuceni.

„Pentru pace? Cum a spus Sf. Grigore?…”, a încercat să motiveze războiul călugărul, dar fără a-și mai duce gândul la capăt. „Părinte, acolo mor copii”, i-a mai reproșat Sergiu Aga.

„Eu am citit ce s-a întâmplat din 1917 până în 1990 în Ucraina, Rusia, Moldova. Am citit „Mirajul roșu”, acolo au murit mai mulți oameni decât acum în Ucraina”, a continuat călugărul. A fost iar întrerupt de preot: „Orice om când moare este un mare păcat. Crede-mă că ceea ce face Putin cu patriarhul Kirill al vostru este cel mai mare păcat”, a mai spus revoltat Sergiu Aga.

Este necesar un apel la unitate și responsabilitate

Preotul a precizat pentru „Gazeta de Chișinău” că refugiații ucraineni care au asistat la această discuție au avut o reacție foarte dureroasă. „Femeile și-au lăsat bărbații să lupte în Ucraina. Unele din ele și-au pierdut ființele dragi la război și au căutat pacea în biserică, iar aici aud «voina vo blago». Din păcate, nu este primul incident de acest gen, mai ales că patriarhul Kirill le ridică acestor filoruși mingea la fileu. Este o mare greșeală, mai ales că am văzut și poziția Mitropoliei Moldovei care a anunțat că îi va penaliza pe preoții care propagă războiul”, a comentat Sergiu Aga incidentul.

Am încercat să aflăm și opinia starețului mănăstirii de la Butuceni, Vladimir Poia, dar acesta nu a răspuns la apeluri. Reprezentanții Primăriei Trebujeni ne-au informat că acel călugăr nu este preot și nu oficiază serviciul divin la mănăstire. „Nu am mai avut astfel de incidente, este regretabil cu atât mai mult cu cât el vorbește în fața grupului de refugiați. Nu ar trebui să existe discursuri despre război în biserică”, ne-a spus secretara Primăriei Trebujeni.

De aceeași părere este și Dumitru Rusu, parohul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Călărași. „Acest călugăr a trebuit să dea dovadă de omenie, mai ales că printre enoriași erau și ucraineni. El însă a adăugat durere peste durere. Războiul nicidecum nu poate fi propagat, cu atât mai puțin într-un lăcaș sfânt. Noi, la Călărași, încercăm în măsura posibilităților să ajutăm refugiații, oamenii care și-au lăsat casa și masa și au fugit din calea bombardamentelor”, spune preotul.

Dumitru Rusu relevă că a observat încă de anul trecut aglomerația de soldați și trupe la hotarul ruso-ucrainean, dar nu a crezut până în ultimul moment că Rusia va invada Ucraina. „Totuși, sunt două popoare apropiate. Este un război fratricid și zilnic ne rugăm pentru încetarea acestuia. Acum suntem și noi ca frunza pe apă, mai ales după ce trupele ruse au început să se concentreze în vestul și sudul Ucrainei. Dacă Ucraina pierde Odesa, devenim și noi următoarea țintă a rușilor. Mulți enoriași din parohia noastră și-au perfectat documentele ca în caz de ceva să se refugieze. Înțeleg pericolul, mai ales văzând masacrul civililor de la Bucea, Mariupol și alte orașe”, mai spune preotul.

Instigarea la ură și război, criticate de mitropolit

Mitropolitul Moldovei, Vladimir, a emis săptămâna trecută un mesaj în care a reiterat că Biserica Ortodoxă din Moldova este împotriva războiului. Totodată el a menționat că biserica rămâne alături de refugiați și oferă toată asistența posibilă celor care au suferit în urma ostilităților.

„Până în prezent, mii de refugiați și-au găsit adăpost pe lângă sfintele noastre biserici și mănăstiri, iar preoții împreună cu enoriașii acordă sprijin duhovnicesc și material, dând dovadă de un adevărat exemplu de jertfă evanghelică”, se arată în mesajul mitropolitului.

Totodată el a adăugat că a aflat despre câțiva clerici ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, care în mod absolut nejustificat au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare. „Cazurile au fost documentate și vor fi sancționate conform canoanelor bisericești”, a spus mitropolitul.

De când există această lume au existat probleme între națiuni. Dar am crezut întotdeauna că noi, oamenii, fiind creație a lui Dumnezeu, înzestrați cu rațiune și cuvânt, trebuie să rezolvăm aceste probleme cu ajutorul cuvântului înțelept și nicidecum prin cultivarea urii și a instigării la război”, a mai spus mitropolitul Vladimir.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE