Ministrul Nicu Popescu a recepționat chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova

686
0

Republica Moldova a primit ieri, 11 aprilie, chestionarul din partea Uniunii Europene. Acest document este primul pas birocratic în procesul care ar urma să-i aducă Republicii Moldova statutul oficial de stat candidat la aderare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Țara noastră își accelerează parcursul european. Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar și prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtășim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim și prin istoria comună pe care o avem”, a spus vicepremierul Nicu Popescu la Luxemburg.

Șeful diplomației Republicii Moldova a accentuat că din momentul recepționării chestionarului urmează o perioadă de muncă intensă, menționând că instituțiile statului sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp. Totodată, oficialul moldovean a comunicat despre implicarea în procesul de completare a chestionarului nu doar a autorităților, ci și a societății civile, având în vedere faptul că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecărui cetățean.

„Odată în plus dorim să demonstrăm că suntem o țară în care democrația funcționează, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate, iar viitorul nostru european este ireversibil”, a conchis Nicu Popescu.

Potrivit directorului executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, completarea chestionarului e un eveniment încurajator.

„Chestionarul care va fi, probabil, de la două la patru mii de pagini, pe toate acele 35 plus două capitole de evaluare, într-un final, ar trebui să creeze condiții pentru negocierea unui tratat de aderare în baza celor 37 de capitole. Evident că etapa dată, în care noi, deja după șapte ani, implementăm Acordul de Asociere, ne ajută să îndeplinim anumite capitole, anumite criterii și lucrul acesta trebuie să ne încurajeze, dar să înțelegem foarte bine că cele de la două la patru mii de întrebări doar se vor rezulta în 10-15 mii de pagini de răspunsuri”, a declarat Groza pentru Radio Europa Liberă.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE