Deși au trecut trei zile, autoritățile Republicii Moldova nu i-au identificat pe autorii vandalizării cimitirului militar român din Fălești

923
0

Sâmbătă, 9 aprilie, a fost vandalizat cimitirul din orașul Fălești, unde sunt înhumați peste 300 de militari români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Pe crucile din cimitir au fost desenate semne ale svasticii și literele V și Z, care reprezintă simbolurile agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat în legătură cu vandalizarea cimitirului din localitatea Fălești, dedicat Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Într-un comunicat difuzat sâmbătă, Ambasada condamnă „cu fermitate acest act iresponsabil și provocator și își exprimă încrederea că autoritățile competente din Republica Moldova vor lua măsuri ferme și imediate de identificare și tragere la răspundere a făptașilor”.

În cimitirul de la Fălești sunt înhumați peste 300 de eroi căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din plasa (raionul) Fălești.

Imagini de la fața locului au fost publicate pe Facebook de către fostul deputat socialist, Oleg Savva, care scrie că aceasta ar fi o reacție la decizia Parlamentului de a interzice simbolica de război rusească: panglica Sfântului Gheorghe, literele V și Z: „Iată prima reacție în orașul Fălești la amendamentele legislative recente privind interzicerea simbolurilor!”.

Contactată de „Gazeta de Chișinău”, responsabila cu presa de la Inspectoratul de Poliție Fălești, Eugenia Molceanov, ne-a spus ieri, 11 aprilie, că nu există niciun rezultat despre identitatea făptașilor:

„Se lucrează. Când o să fie un rezultat sau cineva o să fie reținut, o să revenim cu un comunicat de presă. A fost pornit un proces-verbal și se stabilesc toate circumstanțele”.

Totodată, „Gazeta de Chișinău” a trimis ieri, 11 aprilie, solicitări Președinției Republicii Moldova, Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Procuraturii Generale și Ministerului de Interne, întrebând ce s-a întreprins pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor acestui act de vandalism.

Prima reacție a venit imediat de la Președinție, care ne-a scris următoarele: „Vă rugăm să contactați Ministerul Afacerilor Interne pentru informații la acest subiect. Vă mulțumim pentru înțelegere. Toate bune!”.

Aseară a reacționat și Serviciul de Informații și Securitate.  Am primit următorul răspuns de la SIS: „Potrivit Hotărârii Guvernului Nr. 1072 din 22-10-1998 despre aprobarea Regulamentului cu privire la cimitire, cimitirele și locurile de înmormântare ce nu funcționează, precum și locurile de înmormântare a militarilor-participanți la diverse acțiuni militare sunt monumente ale cultului și istoriei. Conform legislației în vigoare, acestea sunt gestionate de către autoritățile publice locale și sunt protejate, inclusiv prin tragerea la răspundere penală sau contravențională a persoanelor fizice și juridice care au deteriorat, mutilat sau demolat monumente. Totodată, potrivit art. 400 al Codului Contravențional, constatarea și examinarea actelor de profanare a mormintelor și a simbolicii lor conceptuale ține de competența Ministerului Afacerilor Interne”.

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a contactat istorici și analiști politici pentru a comenta incidentul.

Istoricul Octavian Țâcu a menționat că: „Noi suntem în mijlocul unui război și cei care au făcut acest lucru evident că au un interes asociind Armata Română și România cu ceea ce numim nazism. Mie mi se pare chestiunea asta foarte periculoasă. Ei vor să proiecteze o imagine generală a nazismului asupra tuturor celor care au fost asociați nazismului și lui Hitler. Dar, de fapt, prin aceasta Rusia își ascunde propriul fascism”.

Deputatul Oazu Nantoi ne-a spus că adepții fascismului au găsit așa o formă de manifestare. „În Republica Moldova avem adepți ai fascismului și iată ei se manifestă. Altceva nu am ce comenta”, a declarat deputatul pentru „Gazeta de Chișinău”.

Istoricul Ion Negrei a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că ceea ce s-a întâmplat este o faptă ieșită din comun.

„Ce poți să mai zici decât să condamni asemenea fapte? La noi sunt destui care ar fi gata să facă asemenea lucruri și iată că s-a întâmplat. Cred că ar mai putea urma și în alte cimitire. Este o faptă ieșită din comun, când simbolurile agresiunii ruse sunt aplicare pe mormintele eroilor, ale adevăraților eroi”, menționează Ion Negrei.

Amintim că între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat, la 3 martie 2012,  Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, prin care este reglementată protejarea mormintelor de război româneşti şi dreptul la odihnă veşnică al militarilor români căzuţi în luptă şi al victimelor civile române ale războiului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE