„Reșaparea oferă un potențial ridicat de circularitate”

2242
0
Aurelia Bahnaru, expert de mediu, director la Revista „Managementul Deșeurilor", președinte al Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor (AVD) 

Experții din domeniul mediului susțin că Regulamentul pentru gestionarea anvelopelor uzate este necesar și util, emanat de principiile europene de gestionare a deşeurilor, „care nu permit haosul şi improvizaţia în colectarea, depozitarea şi reciclarea anvelopelor uzat”. Aceștia pledează pentru reșaparea, reciclarea, mărunţirea mecanică, piroliza şi metoda prin acțiunea jetului ca fiind cele mai indicate la gestionarea anvelopelor uzate. Incinerarea/coincinerarea deșeurilor ar fi ultima opțiune după reutilizare și reciclare. Specialiștii dau exemple de succes – ale Olandei, Norvegiei și Belgiei, unde se reciclează peste 90% din anvelopele uzate, pentru că incinerarea ar fi pe ultimul loc în gama de utilizări.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Interviu cu Aurelia Bahnaru, expert de mediu, director la Revista „Managementul Deșeurilor”, președinte al Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor (AVD) 

– Ce părere aveți despre Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate? Care este impactul Regulamentului respectiv după implementare? 

Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate reprezintă un instrument juridic absolut necesar la nivel național pentru a asigura gestionarea ecologică conformă a deșeurilor de anvelope cu impact redus asupra mediului și sănătății. Cel mai important, Regulamentul stabilește obligațiile ce revin producătorilor de anvelope în ceea ce privește colectarea separată și tratarea anvelopelor uzate.

– În opinia dvs., care e cea mai bună metodă de gestionare a deșeurilor specifice, în special a anvelopelor uzate?

 Identificarea celei mai potrivite opțiuni de gestionare conformă a deșeurilor de anvelope uzate pornește de la respectarea principiilor Ierarhiei Deșeurilor. În această ordine de idei este corect să întreprindem acțiunile necesare pentru a preveni și a reduce cantitatea de deșeuri. Acest rezultat ar putea fi atins prin REȘAPARE. Este o metodă eficientă și circulară în gestionarea deșeurilor de anvelope uzate. Această metodă oferă un potențial ridicat de circularitate, prin reutilizarea directă a unei părți a anvelopelor uzate și prelungirea duratei de viață. Deși nu e foarte răspândit, există agenți economici care prestează serviciul la nivel național.

Pentru cantitatea de anvelope uzate colectată selectiv, cea mai sigură și corectă din punct de vedere ecologic și economic soluție pentru tratare este RECICLAREA, proces care permite reintroducerea în circuitul economic a materialelor valoroase precum oțelul, firele sintetice și pudreta de cauciuc. Ca exemplu, granulațiile de cauciuc rezultate în urma reciclării vor fi folosite pentru producerea de izolații termoacustice, saltele de protecție ecologice pentru clădiri, pardoseli pentru locuri de muncă sau de joacă pentru copii, pardoseli pentru terenuri de sport etc.

Incinerarea/coincinerarea deșeurilor se consideră a fi ultima opțiune după reutilizare și reciclare. Deși o anvelopă conține energie care poate fi eliberată prin incinerare și/sau coincinerare, arderea materialelor fine conținute într-o anvelopă echivalează cu risipa de materii prime valoroase. Ca exemplu, doar un mic procent din costul inițial suportat pentru producerea unei anvelope este recuperat în procesul de incinerare a acestora. Acest lucru este exemplificat prin faptul că arderea unui kg de cauciuc oferă aceeași cantitate de energie ca arderea unui kg de ulei și că 6 kg de ulei au fost folosite în procesul de producere a unui kg de anvelope.

Deci beneficiile reciclării sunt mai mult decât evidente, mai ales pornind de la date care atestă că, pentru fiecare tonă de anvelope uzate reciclate, cantitatea emisiilor de CO2 se reduce cu 700 kg.

 – Cunoașteți exemplul unui stat dezvoltat care reciclează, distruge, arde, prelucrează acest tip de deșeu pe care am putea să-l urmăm, pentru ca impactul dezastruos pe care ar putea să-l aibă asupra mediului înconjurător să fie minim, iar impactul economic să fie unul pe măsură?

Ca exemplu de gestionare a deșeurilor de anvelope poate servi experiența țărilor europene care au implementat mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului. În prezent, în Europa, pentru fiecare anvelopă uzată incinerată/coincinerată cu recuperare de energie există o anvelopă uzată reciclată. Aceste date, de fapt, confirmă un mare potențial de extindere a practicilor de reciclare în perioada următoare, după cum prevede și Pactul Ecologic European. Exemple de succes pot fi cel al Olandei care reciclează peste 90% din anvelope uzate și al Norvegiei, care a introdus și restricții legale pentru producerea gazonului artificial din plastic în favoarea opțiunii de utilizare a cauciucului granulat în acest scop.

DISCLAIMER

„Acțiunea are loc în cadrul Proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).”

Conținutul acestui articol este responsabilitatea exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat opiniile finanțatorului.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE