Aerodromul militar din Tiraspol și războiul din Ucraina. Ce reprezintă aerodromul din Tiraspol și cum poate fi folosit de trupele ruse în războiul împotriva Ucrainei?

2174
0

Aerodromul militar din Tiraspol este prevăzut pentru aterizarea, decolarea și staționarea avioanelor militare. În opinia experților militari, acest obiectiv militar este întreținut în condiții foarte bune și poate să primească avioane de orice tip din dotarea Armatei ruse.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, pe 5 aprilie, că pe aerodromul din Tiraspol sunt efectuate lucrări pentru primirea aeronavelor rusești. Autoritățile ucrainene nu exclud folosirea teritoriului Transnistriei de către trupele ruse în războiul împotriva Ucrainei.

Nu este exclusă folosirea teritoriului autoproclamatei republici nistrene din Republica Moldova pentru a susține o operațiune ofensivă pe direcția Sud. Pe aeroportul din Tiraspol se efectuează pregătiri pentru primirea aeronavelor”, a menționat Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei întru-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.

Trupele ruse ar putea folosi Transnistria

În aceeași zi, serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Moldova a informat că nu deține date despre asemenea acțiuni întreprinse pe obiectivul militar din stânga Nistrului.

Ministerul Apărării comunică că nu deține astfel de informație. Armata Națională monitorizează spațiul aerian al Republicii Moldova”, a declarat responsabila de comunicare cu presa a Ministerului Apărării, Ala Diaconu, pentru reporterul „Gazetei de Chișinău”.

În același timp, autoritățile moldovenești au amintit că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis parțial spre Vest, pentru cursele regulate de pasageri pe/ de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

În seara zilei de 6 aprilie, regimul secesionist de la Tiraspol a calificat drept „false” mesajele despre acțiunile militare ale Transnistriei.

Republica Moldovenească Nistreană nu efectuează nicio pregătire și nu are intenții militare față de regiunile Ucrainei limitrofe cu Transnistria. Repetăm că această poziție de principiu a statului nistrean are un caracter invariabil”, se subliniază într-un comunicat al pretinsului minister de externe de la Tiraspol.

Tiraspolul „nu planifică acțiuni militariste” împotriva Ucrainei

Regimul prorus din stânga Nistrului a solicitat Kievului „să trateze mai uman starea psihologică a propriilor cetățeni, care locuiesc în regiunile limitrofe Transnistriei, și să se abțină de la mesaje periodice de acest gen, care creează tensiuni nerezonabile și afectează negativ bunăstarea oamenilor”.

Potrivit Tiraspolului, în regiune locuiesc peste 80.000 de cetățeni ai Ucrainei, precum și aproximativ 27.000 de refugiați ucraineni, care sunt în deplină siguranță.

Deși pare imposibil un asemenea scenariu din cauza că spațiul aerian al Ucrainei și al Republicii Moldova, parțial, este închis, unii experți militarii consultați de reporterul „Gazetei de Chișinău” consideră că o asemenea situație ar putea să se producă în condițiile actuale. Alții însă susțin că folosirea aerodromului ar fi posibilă doar după cucerirea Odesei de către trupele ruse.

Descrierea Aerodromului din Tiraspol

Generalul Ion Costaș a oferit o descriere detaliată a aerodromului militar din Tiraspol:

Acest obiectiv militar este destinat pentru decolarea, aterizarea și staționarea aparatelor de zbor militare. Are o pistă cu o lungime de 2.500 de metri și o lățime de 60-80 de metri. Pista este formată din plăci de beton cu o grosime de 60-80 de centimetri. Această grosime a plăcilor permite aterizarea nu doar a avioanelor militare, care sunt mai ușoare, ci și a celor de transport”.

Colonelul SIS, Ion Leahu, a precizat că acest aerodrom a fost construit după cel de-al Doilea Război Mondial, prin 1950, și este destinat avioanelor de vânătoare.

Acolo staționa un regiment de avioane de vânătoare, care se subordona Districtului Militar Odesa.

În situație de criză, avioanele de la Tiraspol urmau să aterizeze la Râbnița, în satul Vărăncău, acolo și acum există o pistă de decolare pentru a lua la bord armament nuclear și a bombarda teritoriul de sud-est al NATO – Turcia și Grecia”, a relatat expertul.

Foarte bine amenajat și funcțional”

Potrivit estimărilor lui Ion Leahu, aerodromul din Tiraspol este amenajat destul de bine din punct de vedere tehnic.

În 2004-2006, a avut loc o reparație serioasă, au fost reparate pistele. A fost reparat utilajul de manevrare și ghidare a zborurilor. Aerodromul este complet pregătit pentru aterizarea și decolarea avioanelor de orice tip care există în dotarea Armatei ruse. În apropierea aerodromului sunt ateliere de reparație, ateliere pentru deservire, sunt depozite de combustibil”, a spus el.

Prin urmare, în caz de necesitate, acest obiectiv poate să primească aeronave. Ultima dată, acest aerodrom a primit avioane în iulie 1992, când au venit forțele pacificatoare. Atunci au venit peste 100 de avioane”, a concluzionat el.

Cum poate să fie folosit aerodromul împotriva Ucrainei

În ce privește folosirea aerodromului din Tiraspol de către trupele rusești în războiul împotriva Ucrainei, generalul Ion Costaș a declarat că acest lucru ar fi posibil doar în cazul în care trupele ruse ar prelua controlul asupra regiunii Odesa.

În cazul în care spațiul aerian este închis, avioanele rusești nu pot să aterizeze la Tiraspol pentru că sunt doborâte de sistemul de apărare antiaeriană al Armatei Ucrainene. Navele militare rusești ar putea ateriza la Tiraspol dinspre Marea Neagră, dacă a fi cucerită Odesa, doar în acest caz”, a precizat generalul.

În opinia colonelului SIS, Ion Leahu, Ucraina are probleme legate cu sistemele de apărare antiaeriană și, în acest context, dacă Kremlinul va dori să utilizeze acest aerodrom, o va face.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE