„Pun și culeg cu mâna mea. Trebuie să știu ce mănânc”

759
0

Recoltăm toamna semințele roadelor pe care le obținem în grădinile noastre sau le cumpărăm de la piață? Echipa „Gazetei de Chișinău” a întrebat sătenii din câteva sate din centrul R. Moldova dacă obișnuiesc să cumpere primăvara semințe sau le colectează ei de cu toamnă. Iată ce am aflat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maria, 40 de ani, casnică, satul Sofia, raionul Hâncești: „În zilele noastre este cel mai simplu să te duci la magazin și să cumperi câteva pungi de semințe, fără să te chinui tu. Ați văzut ce prețuri avem acum? Ceea ce putem punem singuri, iar ceea ce nu – cumpărăm. Semințele de morcov și pătrunjel le cumpăr cel mai des, restul pun singură în pământ”.

Vera, 75 de ani, pensionară, Sofia, Hâncești: „Și eu le strâng singură. Da’ ce, nu mă duce capul? Avem pământ, ar fi păcat să nu ne ocupăm. Mai ales că asta îmi aduce și o plăcere. Când văd cât costă semințele acum, mă crucesc”.

Ion, 55 de ani, șofer, Sofia, Hâncești: „Da’ de ce să cumpăr? D-apoi eu pun și culeg cu mâna mea. Trebuie să știu ce mănânc”.

Vasile, 35 de ani, zilier, Sofia, Hâncești: „Eu le cumpăr de la piață. S-au scumpit, dar ce să fac? Iaca eu altă problemă am, mie îmi plac bomboanele și ele sunt tare scumpe!”.

Maria, 60 de ani, pensionară, satul Negrea, raionul Hâncești: „Și le cumpărăm, și le strângem noi. Dar mai mult le strâng eu, pentru că doar eu cu mâna mea știu ce fac și ce mănânc. Lumea prin sat spune că s-au scumpit semințele. Eu încă nu am fost să văd”.

Angela, 66 de ani, muncește la pământ, Negrea, Hâncești: „Eu acasă la mama am văzut doar cum se strângeau și se puneau în pământ. Așa că asta fac și eu acum”.

Vasile, 45 de ani, șofer, satul Țigănești, raionul Strășeni: „Eu chiar le cumpăr. De ce să spun minciuni? Costă scump, dar ce să fac? Cel mai des cumpăr semințe de morcov și roșii”.

Ina, 30 de ani, soră medicală, Țigănești, Strășeni: „Eu nu am timp să mă ocup de asta, dar părinții mei le colectează și le seamănă”.

Alexandra, 78 de ani, casnică, Țigănești, Strășeni. „Eu stau acasă, ce să fac toată ziua? Mai strâng semințe, le pun în pământ și așa mai trece vremea”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE