Agricultorii, aliniați indirect la sancțiunile economice împotriva Rusiei

674
0

În timp ce în țara vecină mor femei și copii, iar bombardamentele trupelor ruse asupra școlilor și maternităților îngrozesc opinia publică din toate țările, liderul de onoare al socialiștilor, Igor Dodon, a emis un comunicat în care numește războiul „conflict regional”, așa cum îl numește și liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko, și propune ca Republica Moldova să devină „o punte economică între Est și Vest”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dodon argumentează că actuala criză (amplificată de război – n.a.) ar putea reprezenta „o oportunitate” pentru state precum R. Moldova, care, „datorită amplasării geografice, ar putea să-și crească performanța economică din contul tranzitului de bunuri şi servicii”.

Declarația lui Dodon a nemulțumit mai mulți agricultori care au calificat propunerile acestuia ca fiind sterile și lipsite de bun-simț.

Nu aș vinde nimic în Rusia”

Andrei Ștefan, antreprenor din satul Cioburciu, raionul Ștefan-Vodă, deține peste 1600 de hectare, inclusiv o livadă de meri de 10 ha. Are o experiență în agricultură de 40 de ani. Mulți ani și-a exportat produsele în Federația Rusă, apoi a apelat la firme intermediare.

Dodon, dacă are soluții pentru export, de ce nu s-ar folosi el de această situație? Timp de mai mulți ani a vorbit fără să facă nimic și acum tot încearcă să le intre în voie rușilor. Din păcate, niciodată nu a fost tras la răspundere pentru declarațiile lui. Agricultorii trec printr-o situație extrem de dificilă din cauza războiului. S-a scumpit motorina, s-au triplat prețurile la îngrășăminte. Totodată, au fost instituite restricții la vânzarea grâului. Eu am rămas cu încă vreo 2000 de tone de porumb și 150 de tone de grâu. Criza ne afectează, iar noi trebuie să ieșim deja în câmp. Dar chiar și în această situație nu cunosc agricultori care să dorească azi să exporte ceva în Rusia”, ne-a declarat Andrei Ștefan.

Bărbatul condamnă agresiunea Rusiei și este îngrijorat de situația din țara vecină. „Am mers pe șoseaua spre Ștefan-Vodă, drumul e plin de automobile și familii care au fost nevoite să-și lase casele și să fugă din calea tancurilor. Chiar să mi se ofere posibilitatea, nu aș vinde nimic rușilor”, a mai adăugat agricultorul.

Mai bine ar tăcea. Și pentru noi ar fi mai bine”

La rândul său, Vasile Mârzenco, directorul Federației Naționale a Fermierilor, a declarat că afirmațiile lui Dodon sunt ilogice și lipsite de bun-simț în actualele circumstanțe: „Mai bine ar fi pentru el dacă ar tăcea. Și pentru noi ar fi mai bine”, spune expertul.

El a adăugat că aproape toate rețelele comerciale cu Rusia prin Ucraina au fost distruse din cauza războiului. Antreprenorii care exportau în această țară acum ar trebui să se deplaseze prin România, Polonia și Belarus. „Nu-i convenabil pentru agricultori și comercianți să exporte în această țară, mai ales că și rubla s-a devalorizat. Igor Dodon ar trebui să vină cu propuneri concrete, dacă le are. Până nu se va clarifica situația în Ucraina, nu putem vorbi despre nicio oportunitate economică pentru producătorii agricoli din RM legată de exporturi în Est”, a spus Vasile Mârzenco.

Liderul asociației fermierilor susține că războiul a împovărat foarte mult situația agricultorilor, în special din cauza scumpirilor la îngrășăminte și motorină. Cei care exportau în Rusia sunt acum în căutarea altor piețe, dar nu e ușor să răzbați acum pe o nouă piață. La rândul său, Vasile Mârzenco este îngrozit de războiul din țara vecină.

Nu m-aș duce acum în Rusia nici în vizită, cu atât mai puțin pentru afaceri. Am rude acolo. Le-am spus să nu se pornească la drum. E o mare tragedie. Mor zilnic femei, copii. Și pentru ce? E un război de acaparare. O crimă”, a spus Vasile Mârzenco.

Exportul spre Rusia, pe căi europene, de trei ori mai costisitor

Producătorii de mere din Republica Moldova au anunțat la finele săptămânii trecute că, din cauza războiului, nu-și mai pot exporta produsele pe piețele tradiționale din statele CSI. Fermierii nu au pieţe alternative, iar o parte din ei nu-şi pot obţine banii pentru fructele vândute din cauza sancţiunilor impuse băncilor din Rusia şi prăbuşirii rublei. În acest moment, în depozitele din RM sunt stocate peste 120 de mii de tone de mere.

Aliona Mandati, producător exportator din Florești, a precizat că exportul pe noile trasee, România – Ungaria – Polonia, se ridică la 10 000 de dolari pentru un camion. Totodată rubla rusească s-a devalorizat. Exportatorii nu ar avea de câștigat în aceste condiții.

Din cauza războiului aceștia nu pot exporta în state din spațiul CSI nici pe căi maritime. Unica soluție e să livreze fructele fabricilor de procesare din RM, dar astfel ar fi în pierdere.

Ca rezultat, fermierii solicită Guvernului să fie scutiţi de plata impozitelor pe venit pentru anul 2021 şi 2022. Iar pentru cei care ar dori să reia exporturile pe un nou traseu, au solicitat facilitarea deplasării camioanelor prin România, ca produsele perisabile să nu stea câte 3-4 zile în vamă.

Cer un program de sprijin pentru producători

Directorul executiv al asociației Moldova Fruct, Iurie Fală, a declarat că pe moment asociația caută soluții pentru a identifica noi clienți și piețe în Occident. Deoarece portul din Odesa este închis, exportatorii se orientează spre portul din Constanţa, dar și acolo sunt unele cerințe, pe care exportatorii nu le pot îndeplini, și riscuri legate de securitatea regională. El consideră că în actualele condiții Guvernul ar trebui să identifice împreună cu partenerii de dezvoltare un program de sprijin pentru producătorii de fructe. Totodată, instituțiile statului ar trebui să ramburseze accizele la motorină ca agricultorii să poată face față crizei în care s-au pomenit și să poată relua lucrările agricole de primăvară.

Războiul din Ucraina va genera creșterea prețurilor la alimente

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în 2021, Ucraina și Rusia s-au clasat printre primii trei exportatori mondiali de grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui. Rusia a fost și cel mai mare exportator de îngrășăminte cu azot și al doilea furnizor principal de îngrășăminte cu potasiu și fosfor. Triplarea prețurilor la îngrășăminte în RM e și un rezultat al sistării exporturilor de îngrășăminte din această țară. Totodată, dacă cele două țări nu vor putea produce și exporta în sezonul agricol 2022 – 2023, piețele globale se vor confrunta cu un deficit de cereale și semințe de floarea-soarelui. În urma războiului din Ucraina, prețurile la produsele alimentare ar putea crește cu încă 22%, estimează experții. În 2021, Ucraina a fost al cincilea exportator de grâu, exportând 20 de milioane de tone, cu o cotă de piață globală de 10%.

Alexandr Slusari, ex-deputat PPDA: „Tot mai tensionată devine situația în rândurile fermierilor. Zilele trecute, în mai multe raioane au avut loc întruniri spontane ale agricultorilor mici și mijlocii. Răbdarea lor este la limită. Sectorul devine tot mai decapitalizat. Mulți fermieri nu au motorină și fertilizanți. Companiile de import al produselor petroliere cresc cum vor prețurile. Pomicultorii sunt blocați cu mere în frigidere. Toți cer aplicarea urgentă a planului de susținere a producătorilor agricoli, promis de Guvern, cu compensarea parțială a costurilor la carburanți, fertilizanți și merele livrate către întreprinderile de procesare”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE